İstanbul'a geldikten sonra yapılması gerekenler

Lise diploması denkliği alma prosedürü:

Türkiye Yükseköğretim Kurulu Türkiye’de bir üniversiteye kayıt olmak isteyen yabancı uyruklu öğrencilerden lise diploması denkliği talep etmektedir. Bu yüzden İstanbul’a geldiğiniz gibi lise diploması denkliğini almanız gerekir. Bunun için Istanbul Il Milli Eğitim Müdürlüğüne aşağıda sayılan belgeler ile gideceksiniz:

• Orjinal Pasaport (ve pasaport birinci sayfa ve öğrenci vizesi* sayfasının fotokopisi)
  • Orjinal lise diploması (ve fotokopisi)
  • Istanbul Bilgi Üniversitesi kabul mektubu (ve fotokopisi)
Adres:Eski Sultanahmet Adliyesi
İmren Öktem Caddesi No: 1 Adliye Sarayı Sultanahmet,Fatih /İstanbul
Telefon:+90 212 455 04 00,
+90 212 455 04 99

Tüm gerekli evrakları toparladıktan ve İstanbul’a vardıktan sonra okula kaydınızı gerçekleştirmek için aşağıda belirtilen belgeler ile İstanbul Bilgi Üniversitesi Santral kampüste öğrenci işleri ofisine gitmeniz gerekiyor.

• Orijinal lise diploması (Türkçe veya İngilizce)
  • Lise diploması denklik belgesi
  • Orijinal lise transkript(Türkçe veya İngilizce)
  • Orijinal pasaport
  • Okul harcının ödendiğini belgeleyen makbuz
  • 3 adet vesikalık boyutunda fotoğrafınız
  • Eğer mevcut ise, İngilizce yeterlilik sınavı sonucu (TOEFL) tasdikli fotokopisi

ÖNEMLİ NOT: Kayıt sırasında alınan TOEFL belgelerinde İstanbul Bilgi Üniversitesi'ne verilen kodun (8256) olması gerekmektedir. Daha önceden alınmış veya üzerinde 8256 kodu olmayan TOEFL belgeleri geçersiz sayılacaktır. İlave sonuç belgeleri merkeze telefon edilerek, TOEFL online kayıt sisteminden online olarak istenebilir, veya TOEFL iBT Bilgi ve Kayıt Bülteni'nde bulunan Sonuç Belgesi Talep Formu (Score Report Request Form) gönderilerek talep edilebilir.

Yurtdışından gelen Uluslararası öğrencilerimizin Türkiye’ye giriş yaptıktan sonraki 60 gün içerisinde telefonlarını kayıt ettirmeleri gerekir.

Sırasıyla yapılması gerekenler;

• SIM Kart (Turkcell, Vodafone, Türk Telekom gibi GSM adreslerinden alınabilir)
  • Yurtdışından gelen cep telefonu Vergi Dairesine kayıt ettirilmesi gerekir

Gerekli evraklar;

• Pasaport
  • 500 TL
  • Telefonunun IMEI numarasını yanında bulundurması gerekir.

Vergi Dairesinden alınan dekont ile birlikte SIM kartının alındığı GSM mağazasına gidilir ve dekont teslim edilir.

Yurtlar ile ilgili olarak, Bilgi Üniversitesinin yurtlarına sahip olmadığını vurgulamak isteriz. Ancak, Santral kampüsünde üniversitemize yakın birçok yurt bulunmaktadır. Buraya tıklayarak Eyüp'te bulunan yurtları kontrol edebilirsiniz.

Alternatif olarak, İstanbul'da kiralar yaşamak isteyeceğiniz bölgeye göre değişir. Daire içinde bir oda isterseniz, 800 tl ila 1500 tl arasında değişebilir.

İpuçları:

• Lütfen dikkatli olun! Kendiniz kiralamak istediğiniz odayı görmenizi tavsiye ediyoruz. Bazen resimlerdeki gibi olmuyorlar.
  • Ayrıca ev sahipleri karar almak konusunda acele etmenizi söyleyebilirler çünkü sizin iyi düşünmeyip hızlı bir karar almanızı isterler.
  • Onlara uzun bir süre kalacağınızı söyleyip indirim isteyebilirsiniz.
  • Bir metro istasyonuna yakın bir apartman bulmak, kenti kolayca dolaşmanıza yardımcı olacaktır.
  • Son olarak, Taksime yakın olan alanlardan kaçının; tehlikeli olabilirler. Taksim gece hayatı için iyi olabilir fakat kendinizi tehlikeye atmak istemediğinizi unutmayın.

Araştırmanız için:

(Ilk bağlantı ‘Craigslist’, yabancı öğrencilerin oda veya daire bulmaları içindir! Lakin lütfen dikkatli olun, göründüğü gibi iyi olmayan birçok teklif vardır.)

Dahası insanların oda kiraladığı veya oda arkadaşı aradığı birçok Facebook grupları vardır. Yerel öğrencilere başvurmanızı önemle öneririz.

İstanbul’da Avrupa yakasında tavsiye edilen semtler:

• Şişli,
  • Osmanbey,
  • Beşiktaş,
  • Kabataş,
  • Cihangir,
  • Nişantaşı,
  • Mecidiyeköy,
  • ve Eyüp.

Anadolu yakasında tavsiye edilen semtler: Kadıköy ve Üsküdar. Bu semtler güzel, canlı, oldukça merkezi ve Bilgi santralistanbul kampüsünden ulaşılması çok uzak veya çok kolay değillerdir.

Üniversitemiz tüm kampüslerinden şehrin merkez noktalarına öğrencilerimiz için ücretsiz ulaşım olanağı sağlamaktadır. Bu nedenle, paylaşılan bir daire aramak isterseniz, servis otobüslerinin durduğu alanları seçmenizi öneririz.

Burada alternatif servis duraklarını bulabilirsiniz.

IETT Öğrenci kartı için başvuruda bulunacak öğrencilerin hazırlaması gereken belgeler;

• 1 Fotoğraf
  • Pasaport Aslı ve Fotokopisi
  • Öğrenci Belgesi (Türkçe)
  • 10 TL
  • YÖK Numaranız (Uluslararası Öğrenci Danışmanlık Ofisinden alabilirsiniz)

Evraklarınızı tamamladıktan sonra evraklarınız ile birlikte Beyoğlu/Karaköy’deki İETT ofisine başvurunuzu yapabilirsiniz.

Adres

Arap Cami Mahallesi, Teğmen Hüseyin Sofu Sokak, (Next to the tunnel), Karaköy, Beyoğlu/İstanbul

IETT KARTIMI KAYBETTİM NE YAPMALIYIM?

IETT kartınızı kaybettiyseniz öncelikle 153’ü arayarak kartınızın çalındığını ya da kaybolduğuna dair bildirimde bulunmanız gerekir.

Başvuru için gerekli belgeler;

• 1 fotoğraf
  • Pasaport aslı ve fotokopisi
  • İkamet Kartı
  • Öğrenci Belgesi(Türkçe)
  • 20 TL
  • Yök numarası(Uluslararası Öğrenci Danışmanlık Ofisi,(Santral Kampüsü,ÇSM Binası Z116 öğrenebilirsiniz) .

Türkiye’de banka hesabınızın olmasını şiddetle tavsiye ederiz. Hesap açmak için, bu belgelere ihtiyacı var;

• İkamet kartı
  • Pasaport
  • Vergi numarası
  • Türkiye’deki adresi

Türkiye’de hesap açmak için 18 yaşında olmanız gerekir. Gittiğiniz banka size lazım için formları verecektir.

Banka ATM kartınızı adresinize yollanacaktır.