İstanbul'a geldikten sonra yapılması gerekenler

Lise diploması denkliği alma prosedürü:

Türkiye Yükseköğretim Kurulu Türkiye’de bir üniversiteye kayıt olmak isteyen yabancı uyruklu öğrencilerden lise diploması denkliği talep etmektedir. Bu yüzden İstanbul’a geldiğiniz gibi lise diploması denkliğini almanız gerekir. Bunun için Istanbul Il Milli Eğitim Müdürlüğüne aşağıda sayılan belgeler ile gideceksiniz:

• Orjinal Pasaport (ve pasaport birinci sayfa ve öğrenci vizesi* sayfasının fotokopisi)
  • Orjinal lise diploması (ve fotokopisi)
  • Istanbul Bilgi Üniversitesi kabul mektubu (ve fotokopisi)
Adres:Eski Sultanahmet Adliyesi
İmren Öktem Caddesi No: 1 Adliye Sarayı Sultanahmet,Fatih /İstanbul
Telefon:+90 212 455 04 00,
+90 212 455 04 99

Tüm gerekli evrakları toparladıktan ve İstanbul’a vardıktan sonra okula kaydınızı gerçekleştirmek için aşağıda belirtilen belgeler ile İstanbul Bilgi Üniversitesi santralistanbul Kampüsünde bulunan Öğrenci İşleri'ne gitmeniz gerekmektedir.

• Orijinal lise diploması (Türkçe veya İngilizce)
  • Lise diploması denklik belgesi
  • Orijinal lise transkripti (Türkçe veya İngilizce)
  • Orijinal pasaport
  • Okul harcının ödendiğini belgeleyen makbuz
  • 3 adet vesikalık fotoğrafınız
  • Eğer mevcut ise, İngilizce yeterlilik sınavı sonucu (TOEFL) tasdikli fotokopisi

ÖNEMLİ NOT: Kayıt sırasında alınan TOEFL belgelerinde İstanbul Bilgi Üniversitesi'ne verilen kodun (8256) olması gerekmektedir. Daha önceden alınmış veya üzerinde 8256 kodu olmayan TOEFL belgeleri geçersiz sayılacaktır. İlave sonuç belgeleri merkeze telefon edilerek, TOEFL online kayıt sisteminden online olarak istenebilir, veya TOEFL iBT Bilgi ve Kayıt Bülteni'nde bulunan Sonuç Belgesi Talep Formu (Score Report Request Form) gönderilerek talep edilebilir.

Yurtdışından gelen Uluslararası öğrencilerimizin Türkiye’ye giriş yaptıktan sonraki 60 gün içerisinde telefonlarını kayıt ettirmeleri gerekir.

Sırasıyla yapılması gerekenler;

• SIM Kart (Turkcell, Vodafone, Türk Telekom gibi GSM adreslerinden alınabilir)
  • Yurtdışından gelen cep telefonu Vergi Dairesi'ne kayıt ettirilmesi gerekir.

Kayıt için gerekli evraklar:

• Pasaport
  • 500 TL
  • Telefonunun IMEI numarasını yanında bulundurması gerekir.

Vergi Dairesinden alınan dekont ile birlikte SIM kartının alındığı GSM mağazasına gidilir ve dekont teslim edilir.

Yurtlar ile ilgili olarak, Bilgi Üniversitesi'nin yurtlarına sahip olmadığını vurgulamak isteriz. Ancak, santralistanbul Kampüsü'ne yakın birçok yurt bulunmaktadır. Buraya tıklayarak Eyüp'te bulunan yurtları kontrol edebilirsiniz.

Alternatif olarak, İstanbul'da kiralar yaşamak isteyeceğiniz bölgeye göre değişmektedir. Daire içinde bir oda isterseniz, ücretler 800 TL ila 1500 TL arasında değişmektedir.

İpuçları:

• Lütfen dikkatli olun! Kiralamak istediğiniz odayı kiralamadan önce görmenizi tavsiye ediyoruz. Odanızın kendisi fotoğraftaki gibi olmayabilir.
  • Ev sahipleri karar almak konusunda acele etmenizi söyleyebilir. Bu noktada hızlı karar vermeyip farklı alternatifleri de değerlendirmenizi tavsiye ederiz.
  • Kira anlaşması sırasında anlaşma taraflarına (ev sahibi ya da emlakçı) uzun bir süre kalacağınızı söyleyip indirim isteyebilirsiniz.
  • Herhangi bir toplu taşıma aracı istasyonuna yakın bir apartman bulmak, kenti kolayca dolaşmanıza yardımcı olacaktır.
  • Taksim’e yakın olan veya Taksim’in çevresinde bulunan alanlardan kaçının; tehlikeli olabilirler. Bu alanlar gece hayatı için iyi olabilirler fakat kendinizi tehlikeye atmak istemediğinizi unutmayın.

Araştırmanız için:

(Ilk bağlantı ‘Craigslist’, yabancı öğrencilerin oda veya daire bulmaları içindir! Lakin lütfen dikkatli olun, göründüğü gibi iyi olmayan birçok teklif vardır.)

Dahası insanların oda kiraladığı veya oda arkadaşı aradığı birçok Facebook grupları vardır. Yerel öğrencilere başvurmanızı önemle öneririz.

İstanbul’da Avrupa yakasında tavsiye edilen semtler:

• Şişli,
  • Osmanbey,
  • Beşiktaş,
  • Kabataş,
  • Cihangir,
  • Nişantaşı,
  • Mecidiyeköy,
  • ve Eyüp.

Anadolu yakasında tavsiye edilen semtler: Kadıköy ve Üsküdar. Bu semtler güzel, canlı, oldukça merkezi ve santralistanbul Kampüsü'ne ulaşımı kolaydır.

Üniversitemiz tüm kampüslerinden şehrin merkez noktalarına öğrencilerimiz için ücretsiz ulaşım olanağı sağlamaktadır. Bu nedenle, paylaşılan bir daire aramak isterseniz, servis otobüslerinin durduğu alanları seçmenizi öneririz.

Burada alternatif servis duraklarını bulabilirsiniz.

İETT Öğrenci kartı için başvuruda bulunacak öğrencilerin hazırlaması gereken belgeler;

• 1 Fotoğraf
  • Pasaport Aslı ve Fotokopisi
  • Öğrenci Belgesi (Türkçe)
  • 10 TL
  • YÖK Numaranız (Uluslararası Öğrenci Danışmanlık Ofisinden alabilirsiniz)

Evraklarınızı tamamladıktan sonra evraklarınız ile birlikte Beyoğlu/Karaköy’deki İETT ofisine başvurunuzu yapabilirsiniz.

Adres

Arap Cami Mahallesi, Teğmen Hüseyin Sofu Sokak, (Next to the tunnel), Karaköy, Beyoğlu/İstanbul

İETT KARTIMI KAYBETTİM NE YAPMALIYIM?

İETT kartınızı kaybettiyseniz öncelikle 153’ü arayarak kartınızın çalındığına ya da kaybolduğuna dair bildirimde bulunmanız gerekir.

Başvuru için gerekli belgeler;

• 1 fotoğraf
  • Pasaport aslı ve fotokopisi
  • İkamet Kartı
  • Öğrenci Belgesi(Türkçe)
  • 20 TL
  • YÖK numarası (Uluslararası Öğrenci Danışmanlık Ofisi'nden öğrenebilirsiniz)

Türkiye’de banka hesabınızın olmasını şiddetle tavsiye ederiz. Hesap açmak için, aşağıda belirtilen belgeler gerekmektedir.

• İkamet kartı
  • Pasaport
  • Vergi numarası
  • Türkiye’deki adresi

Türkiye’de banka hesabı açmak için 18 yaşında olmanız gerekmektedir.

Bankaya gittiğinizde orada bulunan görevli Türkiye’de bir banka hesabı açmanız için gerekli tüm formaları size sağlayacaktır. Uygun yetkilendirme formlarını doldurun.

ATM kartınız banka tarafından adresinize yollanacaktır.