BİLGİ Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin 4 projesine TÜBİTAK desteği

güncelleme: yayınlama:

BİLGİ Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin Ar. Gör. Zafer Yavuz Aksöz danışmanlığında geliştirdiği 4 proje, TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

Bölüm öğrencileri Sevra Dilan Tat ve Salih Batur’un “İstanbul Bilgi Üniversitesi Kampüs İçi 2 Eksenli Güneş Takip Sistemli Elektrikli Kargo Araç Tasarımı ve Deneyi” projesi elektrikli kargo araçlarının enerji verimliliğini artırarak daha sürdürülebilir bir ulaşım seçeneği sunmayı hedefliyor. Proje, fotovoltaik güneş enerji sistemi, elektrik motorunun performansı, enerji depolama ve yönetimi, veri analizi ve performans değerlendirmesi gibi unsurların bir araya getirildiği kapsamlı bir yaklaşım sunuyor.

Erdem Teoman Tosçu’nın “Veri Merkezi Soğutma Performansı Artırılması için Yeni Hava Kanalı Tasarımı, Deneyi ve HAD Analizi” projesi ise yeni bir hava kanalı tasarımı ile veri merkezlerinin soğutma sistemlerinin hava akışını optimize ederek enerji verimliliğini artırmayı ve sunucuların stabil ve güvenilir şekilde çalışmasını sağlamayı amaçlıyor.

Kais Omar Khalaf ise “3 Eksenli Duvar Kalıbı Örme Makinası Tasarımı ve İmalatı” projesinde farklı tasarım ve dayanımlarda beton örmeye imkân tanıyacak olan kalıpların hem inşaat alanında hem fabrika ortamında önceden üretilmesine olanak sağlayacak bir 3D yazıcı tasarlayacak. Projede hem 7/24 çalışabilen hem de hızlı ve yüksek hassasiyette farklı tasarımlar ortaya çıkarabilen bir 3D yazıcı geliştirilerek prototipinin üretilmesi ve test edilmesi amaçlanıyor.

Muhammed Ömer Durmuş’un “Elektrikli Araçlar için Makine Öğrenmesi ile Derinlik ve Nesne Algılamasına Sahip Otomatik Frenleme Sistemi Tasarımı” projesi ise ileri düzey görüntü işleme tekniklerini kullanarak derinlik algılaması ve nesne tanıma yöntemlerinin birleştirildiği yenilikçi bir frenleme sistemi geliştirmeyi hedefliyor.