BİLGİ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencileri Yunus Emre Şimşek, Tarık Emre Talay ve Pelin Kaya’nın “Türkçe Metinlerde İroni Tespiti” projesine TÜBİTAK desteği

güncelleme: yayınlama:

BİLGİ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencileri Yunus Emre Şimşek, Tarık Emre Talay ve Pelin Kaya’nın  Doç. Dr. Tuğba Dalyan danışmanlığında geliştirdiği “Türkçe Metinlerde İroni Tespiti” projesi TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında destek almaya hak kazandı.

Türkçe metinlerde ironi tespiti için özellikle büyük dil modellerini kullanarak öğrenme algoritmaları ile karşılaştırmayı hedefleyen, doğal dil işleme ve sosyal medya analitiği alanlarına odaklanan proje, dil anlama sistemlerinin performansını artırmayı hedeflerken iletişimdeki yanlış anlaşılmaları en aza indirmeyi amaçlıyor.

Proje sonucunda geliştirilecek olan ironi tespit modelinin otomatik metin sınıflandırma ve özellikle sosyal medya iletişimi gibi alanlarda fayda sağlaması bekleniyor. Ayrıca, ironi yakalama alanındaki ilerlemelerin dilin karmaşıklığını anlama ve kültürel etkileşimleri analiz etme konularında daha derin bir anlayış sağlayabileceği düşünülüyor.