Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Özlem Ulucan’ın projesine TÜBİTAK desteği

güncelleme: yayınlama:

BİLGİ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Özlem Ulucan Açan’ın “Kanser Hücrelerinde Hibrit Epitelyal-Mezenkimal Geçiş Durumlarının Karakterizasyonu ve Bu Hibrit Durumları Hedefleyen İlaç Adayı Moleküllerin Belirlenmesi” başlıklı projesi, TÜBİTAK ARDEB 3501 Kariyer Geliştirme Programı kapsamında 36 ay süre boyunca 450.000 TL bütçe ile desteklenmeye hak kazandı.

Embriyonik bir program olan epitelyal-mezenkimal geçiş (EMT), kanser hücreleri tarafından kullanılmakta ve EMT kanser hücrelerine çevre dokuları istila, uzak dokulara yayılma ve çeşitli tedavilere karşı direnç yeteneği kazandırmaktadır. Proje kapsamında EMT’nin güncel literatür ışığında global yaklaşımlarla incelenmesi, ortak mekanizmalar ile temsil edilen alt grupların tanımlanması ve her alt grup için EMT’yi tersine çevirebilecek ilaç adayı moleküllerin bulunması planlanmaktadır. EMT’deki heterojenliği inceleyerek her alt grup için ilaç adayı moleküller belirlemek, kansere karşı daha uygun tedavi stratejileri geliştirmeye katkı sağlayacaktır.  

Projede BİLGİ Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Hilal Taymaz Nikerel ve Dr. Öğr. Üyesi Yuk Yin Ng, Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Özden Hatırnaz Ng araştırmacı olarak görev alacak.