BİLGİ Endüstriyel Tasarım Bölümü öğretim görevlileri Suat Batuhan Esirger, Rana İmam ve mezunumuz İdil Deniz’in Forest Guard projesine James Dyson Award’da Ulusal İkincilik Ödülü

güncelleme: yayınlama:

BİLGİ Endüstriyel Tasarım Bölümü yarı zamanlı öğretim görevlileri Suat Batuhan Esirger, Rana İmam ve 2021-2022 Akademik Yılı Bahar Dönemi mezunumuz İdil Deniz, Forest Guard projeleriyle James Dyson Award yarışmasında Ulusal İkincilik Ödülü’ne hak kazandı. Yeni nesil mühendisleri ve gerçek problemlere karşı yaratıcı fikri olan herkesi destekleyerek teşvik etmeyi amaçlayan James Dyson Ödülü, Türkiye’nin de dâhil olduğu 28 ülkeden katılımcılara açık olarak düzenleniyor. 

Ultra erken orman yangını algılama sistemi olarak tasarlanan Forest Guard projesi, yangın kontrol edilemez hale gelmeden önce, ilk 30 dk içerisinde alarm vererek yangın ekiplerinin yangına büyümeden müdahale etmesine olanak sağlıyor. Mevcut kullanımda olan yangın uyarı sistemlerine  göre %80 oranında maliyet avantajı sağlayan Forest Guard, altyapı gereksinimi olmadan, ağaçların büyümesine engel olmayan esnek bir kayış yardımı ile kolay bir şekilde ormanlara yerleştirilebiliyor.

 

Son yıllarda küresel düzeyde artan orman yangınlarının önlenebilmesi için önemli bir adım olan Forest Guard daha yangının ilk aşaması olan tütme kısmında dumanı algılayıp yangın büyümeden müdahale edilmesini sağlamayı hedefliyor.

 

Forest Guard, aynı zamanda hava kalitesini ölçen, zehirli, yanıcı ve patlayıcı gazları tespit eden IoT tabanlı bir sistem çözümü olarak öne çıkıyor. Forest Guard, yerleşik CO2, sıcaklık, nem ve barometrik sensörlerinden aldığı verileri yorumlayarak 100 m yarıçapında başlayan bir yangını algılayabiliyor. Sistem ayrıca sensör verileri ve yapay zekâ kullanımı ile yangının yayılma yönünü tahmin ederek kaynakların daha etkin kullanılmasını mümkün kılıyor. Geniş kapsama alanı sayesinde, ormanları korumak için hektar başına bir “Forest Guard” yeterli oluyor. Zehirli, yanıcı ve patlayıcı gaz seviyelerini izleyerek gerektiğinde yetkililere bildiren Forest Guard sistemi, özellikle tehlikeli kimyasallar ve gazlarla çalışan işletmeler için vazgeçilmez bir erken uyarı sistemi olma potansiyeli taşıyor.

 

Proje ile ilgili daha detaylı bilgilere bu link üzerinden ulaşabilirsiniz.