BİLGİ Mimarlık Bölümü mezunu Kemal İlker Aldemir WASA - World Architecture Student Awards’ta dünya ikincisi oldu

güncelleme: yayınlama:

BİLGİ Mimarlık Bölümü mezunu Kemal İlker Aldemir, mezuniyet projesi olarak tasarladığı “Kamu Ekranı” isimli projesiyle 124 ülkeden 1750’yi aşkın projenin yarıştığı WASA-World Architecture Student Awards’ta dünya ikinciliğine layık görüldü. Aldemir, projesini Doç. Dr. Fulya Akipek ve Dr. Öğr. Üyesi Esra Sakınç danışmanlığında tasarladı.

“Kamu Ekranı”, İstanbul Boğazı kıyısında kullanıcılarının öğrendiği, birlikte etkileşim haline girdiği, deney yapabildiği, teknolojinin de bulunduğu bir kamusal kent kütüphanesi olarak tasarlandı.

İstanbul Boğazı kıyısının tarihin farklı dönemlerinde inşa edilmiş yalıları, kamusal binaları, kuleli yapıları ve sarayları ile bir kent sergisi algısı yarattığı düşüncesinden yola çıkan Aldemir, kent kütüphanesini bu kentsel sergiye eklenen ve işaret değeri olan bir yapı olarak tasarladı. 

Projede yapı zeminden kopartılarak su deneyiminin kesintisiz olması sağlanıyor. Etkinlik veya oturma yeri olarak kullanılabilecek geniş basamaklarla tasarlanan yapı kullanıcılarının her bir basamakta göz alıcı İstanbul Boğaz manzarasıyla ilişki kurmasına olanak tanıyor. Basamaklar sayesinde kullanıcılar kendi toplantı yerini veya sessiz çalışma alanını oluşturabiliyor.

Mimarlık öğrencilerine yönelik dünyanın en büyük ölçekli yarışmalarından biri olan The World Architecture Student Award, Japonya, Çin, ABD ve Avrupa’da düzenleniyor. 2022 yılı World Architecture Student Awards’a dünyadan 210 farklı üniversite katıldı. İstanbul Bilgi Üniversitesi Türkiye’den yarışmaya katılarak derece alan tek üniversite oldu.

Yarışma ile ilgili detaylı bilgi için tıklayınız.

Proje ile ilgili detaylı bilgi için tıklayınız.

Görseller