BİLGİ Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden akademisyenlerin yürütücü ve araştırmacı olarak yer aldığı 4 projeye daha Avrupa Komisyonu’ndan hibe desteği

güncelleme: yayınlama:

BİLGİ Uluslararası İlişkiler Bölümü akademisyenlerinin yürütücü ve araştırmacı olduğu 4 proje daha Avrupa Komisyonu’ndan hibe desteği almaya hak kazandı. Kabul edilen yeni projelerle birlikte BİLGİ Uluslararası İlişkiler Bölümü akademisyenlerinin Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen projelerinin sayısı 21’e, Avrupa Komisyonu’ndan alınan destek miktarı ise 4,3 milyon avroya yükseldi.

BİLGİ Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi ve Avrupa Birliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ayhan Kaya’nın ortak yürütücü, Uluslararası İlişkiler Bölümü Dr. Öğr. Üyesi ve Avrupa Birliği Enstitüsü Müdür Yardımcısı Özge Onursal Beşgül’ün araştırmacı olarak dahil olduğu konsorsiyumun sunduğu proje Avrupa Komisyonu Erasmus+ Jean Monnet Politika Tartışmaları Programı’ndan destek aldı.

18 ülkeden 21 ortağın yer aldığı konsorsiyum tarafından gerçekleştirilecek proje, AB değerlerine yönelik çeşitli itirazları araştırmayı, AB dış politikasına ilişkin gerçekçi bir açıklama sunmayı, itirazlara yönelik potansiyel ve başarılı karşı stratejiler hakkında daha fazla bilgi edinmeyi ve alternatif politika gündemi geliştirmeyi teşvik etmeyi hedefliyor.

RESAID’e Jean Monnet Mükemmeliyet Merkezleri Programı desteği

BİLGİ Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre Erdoğan’ın yürütücü olduğu; aynı bölümden Prof. Dr. Pınar Uyan Semerci’nin, Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Ali Tuğtan’ın, Dr. Öğr. Üyesi Tuğçe Erçetin’in; iletişimci Utku Aksoy’un ve Marmara Üniversitesi doktora adayı Şaban Çaytaş’ın araştırma ekibinde yer aldığı “RESAID: Creating Societal Cognitive Resilience Against Information Disorders” projesi Avrupa Komisyonu Jean Monnet Mükemmeliyet Merkezleri Programı tarafından desteklenmeye hak kazandı.

Koordinatörlüğünü BİLGİ’nin yürüteceği proje, kısa viral videolar, çevrimiçi oyunlar, devasa çevrimiçi açık erişim kursları (MOOC’lar), çalıştaylar, eğitimler ve yayınlar gibi eğitim araçları aracılığıyla yanlış anlatıları tespit etmeyi, yanlış bilgileri çürütmeyi, yanlış anlatıların yayılmasını azaltmayı ve bilişsel dayanıklılığı artırmayı amaçlıyor. Proje, bilgi bozukluklarına ilişkin AB politikaları ve tedbirleri için tutarlı bir çerçeve sağlamayı hedefliyor.

İki projeye Ufuk Avrupa Programı desteği

BİLGİ Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Pınar Uyan Semerci’nin ortak yürütücü, Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre Erdoğan ve Dr. Öğr. Üyesi Tuğçe Erçetin’in araştırmacı olarak dâhil olduğu konsorsiyumun “CO3: COntinuous COnstruction of Resilient Social COntracts through Societal Transformations” isimli projesi ise Avrupa Komisyonu Ufuk Avrupa programı desteği aldı. 10 farklı ülkeden 10 ortak kuruluşun oluşturduğu konsorsiyumun koordinatörlüğünü Finlandiya’dan Demos Helsinki Araştırma Enstitüsü yapacak. Proje kapsamında çoklu krizler ve sosyal dönüşümler çerçevesinde hem teorik açıdan “Toplum Sözleşmesi” fikri hem de pratikte var olan toplum sözleşmeleri ele alınarak bu sözleşmeler yerel, bölgesel, ulusal ve ulusötesi ölçekte değerlendirilecek. Daha demokratik, daha kapsayıcı ve daha açık bir toplum sözleşmesi modeli geliştirmeyi ve desteklemeyi amaçlayan proje kapsamında AB üyesi sekiz ülke ve üye olmayan üç ülkede ampirik vaka çalışmaları gerçekleştirilecek.

Avrupa Komisyonu Ufuk Avrupa programı desteği almaya hak kazanan bir diğer proje ise Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi ve Avrupa Birliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ayhan Kaya’nın ortak yürütücü, Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Pınar Uyan Semerci ve Prof. Dr. Emre Erdoğan’ın araştırmacı olduğu “PLEDGE: Politics of Grievance and Democratic Governance” projesi. Proje, paylaşımcı ve katılımcı araştırma tasarımı ve uygulamasını benimseyerek siyasi taleplerin anti-demokratik ve demokrasi yanlısı nitelikleri hakkında yeni bir anlayış sunmayı ve demokratik nitelikli sivil katılım biçimlerini teşvik eden, duygusal olarak akıllı ve duyarlı demokratik yönetişim ve politika iletişimi araçları ve uygulamalarını yaratmayı amaçlıyor.

Vatandaşların ve grupların duyguları, değerleri ve kimlikleri arasındaki dinamik karşılıklı ilişkileri açıklayan, anti-demokratik ve demokratik taleplerin duygusal mekanizmalarının bir çerçevesini sunmayı hedefleyen proje 11 ülkeye ve 3 büyük krize (pandemi, Ukrayna'daki savaş, iklim/enerji krizi) odaklanıyor. 12 ülkeden toplam 15 ortağın yer aldığı konsorsiyumun koordinatörlüğünü University of Helsinki yapacak.

Avrupa Komisyonu destekli 4 proje devam ediyor

Avrupa Komisyonu tarafından önceden destek alan 4 proje ise hala devam ediyor.  BİLGİ Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasret Dikici Bilgin’in yürütücü olduğu “D.Rad: Avrupa ve Ötesinde Radikalleşmenin Önlenmesi: Sapta, Çözümle ve Yeniden Kaynaştır” projesi Ufuk 2020;  “OppAttune: Uyumlu Diyalog Yoluyla Muhalif Siyasi Aşırılıkla Mücadele: Takip Et, Ayarla, Sınırla” projesi ise Ufuk Avrupa Programı tarafından desteklenmeye hak kazanmıştı.

BİLGİ Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi ve Avrupa Birliği Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Özge Onursal Beşgül, “BILGINormsEU: JM Chair on Norms and Turkey-EU Relations” başlıklı projesi için Avrupa Komisyonu Erasmus+ Programı Jean Monnet Kürsüsü ile ödüllendirilmişti.

BİLGİ Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi ve Avrupa Birliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ayhan Kaya ise en prestijli araştırma kurumlarından Avrupa Araştırma Konseyi’nin (European Research Council, ERC) “Advanced Grant” araştırma desteğini “Popülizm Çağında Yerlilik, İslamofobizm ve İslamizm: Avrupa’da Sosyo-Ekonomik ve Politik Olanın Kültürleştirilmesi ve Dinselleştirilmesi” isimli projesiyle kazanmış, bu başarısıyla ilk kez Türkiye’de sosyal bilimler alanında bir üniversiteye “Advanced Grant” verilmişti.