PRIMA-Med: Akdeniz Bölgesinde Araştırma ve İnovasyon Ortaklığı Programı’na Avrupa Komisyonu Ufuk 2020 Çerçeve Programı Desteği

güncelleme: yayınlama:

Üniversitemiz Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi ve Çevre, Enerji ve Sürdürülebilirlik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Gülsen Betül Aktaş’ın uluslararası konsorsiyum lideri olarak Avrupa Komisyonu Ufuk 2020 Çerçeve Programı tarafından desteklenen PRIMA-Med: Akdeniz Bölgesinde Araştırma ve İnovasyon Ortaklığı programına yaptığı başvuru 1.626.879 Euro ile desteklenmeye hak kazanmıştır. 4 farklı ülkeden 6 kurumun oluşturduğu konsorsiyumda Üniversitemiz Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ali Deniz Dalgıç ve İnşaat Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Bilge Baş da araştırmacı olarak görev alacaktır.

Bu proje ile tarımsal atıkların geri dönüştürülmesi ile elde edilen antioksidan ve antibakteriyel kimyasalların diatom ve mikroemülsiyon yardımı ile gıda paketine hapsedilmesi ve bakterilerin inhibite edilmesi beklenmektedir. Ayrıca gıda paketinin yüzeyinde fiziksel olarak antibakteriyel etki yaratacak nano boyutta diken yapılarının oluşturulması ile gıda paketlerinin antibakteriyel özelliğinin arttırılması da hedeflenmektedir. İnovatif olarak, tarımsal atıklar geri dönüştürülecek, Akdeniz’e endemik olan diatom ve  mikroemülyon yapıları üretilecek, nano dikenler oluşturulacak ve geliştirilen tüm bu yapılar başlangıç olarak et ve kek ürünlerinde denenecektir. Bu proje ile sürdürebilir bir yaklaşım ile gıda ürünlerinin raf ömrünün uzatılması ve gıda israfının önüne geçilerek bilim ve teknolojinin ilerlemesine katkıda bulunması beklenmektedir. 

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin koordinatörlüğündeki konsorsiyumun ortakları, National and Kapodistrian University of Athens (Yunanistan), University Claude Bernard Lyon 1 (Fransa), Luxembourg Institute of Science and Technology (Lüksemburg), Ülker Bisküvi ve Polinas Plastik’ten (Türkiye) oluşmaktadır.

Bu proje ile PRIMA Section 2 programından Türkiye’nin koordinatör olarak görev aldığı 6. üniversite olma başarısındayız. Ayrıca en genç koordinatör ünvanını bulundurmaktayız.

Bu başarıdan ötürü başta Dr. Öğr. Üyesi Gülsen Betül Aktaş olmak üzere tüm proje ekibini yürekten kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz.