Mezunumuz Lara Divriş’in bitirme projesi, “Design for Children’’ yarışmasında ikinci oldu.

güncelleme: yayınlama:

BİLGİ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü 2019 mezunlarından Lara Divriş, bitirme projesi OCTOP ile katıldığı “Design for Children’’ yarışmasında ikinci oldu. Divriş, önde gelen mobilya firması Kartell ile Domus Academy’nin ortaklığında düzenlenen yarışmada, “Product Design’’ yüksek lisans programı için %50 burs ile ödüllendirildi.

Uluslararası alanda rağbet gören yarışmada katılımcılardan mobilya tasarımından ziyade çocukların oynayabileceği eğlenceli ve zarif bir obje geliştirmeleri istendi. Yarışmaya katılan projelerde materyalin plastik olması ve “teknoloji ile materyali çocuklar için dikkate değer bir tasarım çözümü ile entegre etmesi” koşulları arandı.

 

Proje hakkında

OCTOP, 2018-2019 Akademik Yılı Bahar Dönemi’nde, Yeşim Kunter ve BİLGİ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bitirme Stüdyosu ekibinin yönlendirmeleriyle bir bitirme projesi olarak tasarlandı. Divriş, tasarladığı projeyi şöyle anlatıyor:

“OCTOP, çocukların yaratıcılıklarını kullanmasını, keşfetmesini ve sınırsız oyunlar yaratmasını hedefleyen açık uçlu ve istiflenebilir bir oyuncak setidir. Sürecime, çocuklar ile oyun buluşmaları düzenleyip aynı zamanda üç ve beş yaş aralığındaki çocukların ince, kaba ve derin motor becerileri ile ilgili derin bir araştırma yaparak başladım. Bu çıktıları bir araya getirerek 5 parça ve 8 toptan oluşan bir oyuncak seti tasarladım. Oyuncağın her parçası en basit ve açık uçlu olan toplar ile orantılıdır. Renk kodları ve izdüşümler ise, çocukların motor becerilerini edinerek oyuncakları istiflemesine yardımcı oluyor. Oyuncak geniş bir yaş aralığına hitap ettiği için, çocukların ilgisini kaybetmeden yıllarca kullanılmasını ve diğer oyuncaklar popülerliğini kaybederken kendini sürdürmesini sağlıyor. Oyuncağın her parçası birçok ince detay ile tasarlanmıştır ve her bir detay yeni oyun potansiyelleri yaratmaktadır. Her kişi bu oyuncakta farklı bir kullanım veya oyun gördüğünden oyuncağın potansiyel çıktıları her birimizin hayal edebileceğinden çok daha fazladır. Bu çıktılar çocuklar için eğlenceli ve açık uçlu oyun sağlamaktadır.”

Görseller