HISTORY TALKS: PANDEMİ GÜNLERİNDE TARİH KONUŞMAK

Osmanlı İmparatorluğunda Sıtma: Sosyal ve Politik Tarihi

COVID-19 pandemisi, hastalıkların insanlık tarihini nasıl şekillendirdiği sorusuna dair yeniden bir merak uyandırdı. Ancak pandemiyle birlikte yaşamak hepimize hastalığın politik ve sosyal bir mesele olduğunu öğretti. Bu konuşmada, geç Osmanlı İmparatorluğunda sıtma üzerine on yıl boyunca yaptığım araştırma deneyimine dayanarak hastalık tarihini geç Osmanlı toplumu bağlamında hangi kavramsal araçlarla ele alabileceğimizi tartışacağım.Sıtmanın Tanzimat Politikalarını nasıl ketlediğini ve Akdeniz’in alçak bölgelerinin ticarete açılması sürecinde hastalığın nasıl bir toplumsal sınıf mevzuu haline geldiğin inceleyeceğiz. Sıtmanın yeni ve modern ele alınma biçimlerinin Osmanlı kamu sağlığı altyapısını değiştirdiğini ve bu altyapının 1. Dünya savaşı sırasında nasıl çöküntüye uğradığını ele alacağız.

Tarih: 20 Nisan 2021, Salı

Saat: 18.00

Zoom

Konuk: Ass. Prof. Chris Gratien, Virginia Üniversitesi

Chris Gratien, Virginia Üniversitesinde öğretim üyesidir ayrıca Ottoman History Podcast’in kurucularından birisidir ve program yapımcısıdır.

Katılmak için tıklayınız.

Passcode: 352702