güncelleme: yayınlama:

PROJECT’07

BİLGİ İletişim Fakültesi son sınıf öğrencileri, bu yıl yedinci kez düzenleyecekleri “yaratıcı öğrenci festivali” Project’07 için hazır. 1 Mayıs - 4 Haziran tarihleri arasında online ortamda düzenlenecek Bir Varmış Bir Yokmuş: Ev festivali kapsamında bu yıl ilk kez Mayıs ayı boyunca liseliler ile sanatçıların bir araya gelip birlikte üretecekleri sanat atölyeleri düzenlenecek ve bu atölyeler katılımcılara unutulmaz bir deneyim yaşatacak. 1 Mayıs’ta başlayacak olan atölyeler kolajdan deneysel çizime fotoğraftan performansa kadar geniş bir yelpazede farklı disiplinlerden yurt içinde ve yurt dışında tanınan sanatçılar tarafından yürütülecek. Tüm Türkiye’den katılan liseliler, burada sanatçılarla birlikte üretmenin ve kendilerini ifade etmenin keyfine varacaklar.

Atölye sürecinde öğrencilerin ürettiği eserlerin bir kısmı, 31 Mayıs’tan itibaren Project’07 kapsamında düzenlenecek online sergide sergilenecektir. Sergilenecek eserler, atölyeye katılan öğrenciler ve atölyeyi veren sanatçının ortak kararı ile belirlenecektir. Katılımcılara İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından katılım belgesi verilecektir.

Atölyelere kayıt olmak için tıklayınız.

Aile Fotoğraflarından Ev Hikâyeleri Atölyesi

Sanatçı: Eda Çekil, Kırkayak Kültür

Tarih: 1- 2 - 8 - 9 Mayıs 2021 / Cumartesi - Pazar

Saat: 17.00 - 19.00

Etkinlik kapsamında gençler kendi evlerindeki aile albümlerini veya evi/memleketi çağrıştıran objeleri belgeleyecekler. Böylece hem kendi ev algılarını görselleştirecekler hem de toplantılar sırasında birbirlerine sözlü tarih aktarımı yapmış olacaklar. Projenin mantığının oturtulması için ilk iki buluşmada hikâye anlatımları, fotoğraflama ve görsellerin paylaşımı yapılacak, üçüncü ve dördüncü buluşmada sergileme yöntemleri üzerine konuşulacaktır.

Kontenjan: Her atölye için 10 asil 10 yedek

Fantastik Kolaj Atölyesi

Sanatçı: Eda Gecikmez
Tarih: 15 - 16 Mayıs 2021
Saat: 15 Mayıs, Cumartesi / 15.00 - 16.30 | 16 Mayıs, Pazar / 16.30 - 18.00

Bedenimizin kendisinin bir ev olduğunu düşünseydik nasıl olurdu? Evimizin ayakları kolları olsaydı nasıl görünürdü? Bu atölyede etrafımızdaki dergi ve gazetelerde basılı görselleri kullanarak kendi fantastik beden evimizi yapmaya çalışacağız.

Kontenjan: Her atölye için 20 asil 20 yedek

Atölye Öncesi Hazırlanması Gereken Malzemeler: Dergi, gazete, her türlü basılı malzeme; makas, yapıştırıcı

Öykülerde “Ev” Atölyesi

Sanatçı: Pelin Buzluk
Tarih: 18 - 25 Mayıs 2021, Salı
Saat: 20.00 - 22.00

İlk oturumda atmosfer ve yaşam dünyası olarak evin kullanıldığı 3 öykü üzerinden, İkinci oturumda ise bir kurgu düşüncesi olarak evin kullanıldığı 3 öykü üzerinden konuşulacaktır. Oturumlar, yazar ve ilgili öyküsü üzerine kısa bir sunuştan sonra katılımcıların görüş ve sorularıyla ilerleyecektir. Katılımcıların imgelemlerini harekete geçirmek amaçlanmaktadır.

Kontenjan: 100 asil, 50 yedek

Atölye Öncesi Yapılması Gerekenler: Her bir oturum öncesi o oturumda ele alınacak 3 öykü okunmalıdır.

Performans Atölyesi: Ev neresi, ev nerede?

Sanatçı: Ekin Bernay, Performistanbul
Tarih: 20 Mayıs 2021, Perşembe
Saat: 20.00 - 22.00

Bu atölyede ev teması üzerine bedenimize odaklanarak, geçmişe dair araştırmalar yaparak kolektif bir iş üretimi gerçekleştirilecektir.

Kontenjan: Sınırsız

Atölye Öncesi Yapılması Gerekenler: Mümkünse kendinize rahat hareket edebileceğiniz bir alan seçin ve rahat edebildiğiniz kıyafetler giyin.

Çaydanlık Deneysel Çizim Atölyesi

Sanatçı: Rezzan Gümgüm
Tarih: 22 - 26 Mayıs 2021
Saat: 22 Mayıs, Cumartesi / 14.00 - 15.00 | 26 Mayıs, Çarşamba / 19.00 - 20.00

Bu atölyede geleneksel çizim yöntemlerinin dışında yaratıcı çizim olanakları basit ev araç gereçleri kullanılarak deneyimlenecektir. Farklı duyu organlarımızın hayal gücü ve yaratıcılığa olan etkisi çizgilerin akışında ve ritminde nasıl biçimlere dönüşecek? Sınırlarının olduğunu düşündüğümüz evimizde sıradan, gündelik nesnelerin ilginç potansiyelleri hep birlikte keşfedilecektir.

Kontenjan: Her atölye için 15 asil 15 yedek

Atölye Öncesi Hazırlanması Gereken Malzemeler: Çeşitli renklerde kalem (mürekkep ya da pastel vb.), kâğıt, kâğıt bant, basit ev araç gereçleri.

Performans Atölyesi: BEDENİM eşittir EVİM (midir?)

Sanatçı: Mk Yurttaş, Performistanbul
Tarih: 27 Mayıs 2021, Perşembe
Saat: 20.00 - 22.00

Bu performans atölyesi bir spor egzersizi ya da bir yemek öğünü gibi düşünülerek tasarlandı. Önce ısınma hareketleri ya da bir başlangıç yemeği; örneğin mideyi birazdan yeneceklere hazırlayan sıcak bir çorba ya da bacakların ısınmasını sağlayan ufak ufak yerinde koşma hareketleri gibi. Atölye birbirini tamamlayan, ard arda üç bölümden oluşuyor:

Isınma - Başlangıç - Giriş: 15 dakika
Bu bölümde beden konusuna dil üzerinden bir giriş yapılıyor; çünkü beden günümüzde artık belki de sadece kültürel bir nesne. Dil gibi, kelimeler, kavramlar, kalıplar gibi “beden eğilip bükülebilir mi, 7’ye bölünüp 3’e katlanabilir mi, katmanlarından soyulabilir mi?” soruları tartışmaya açılıyor ve “eşittir” üzerinden bu sorular ev kavramına bağlanıyor.

Spor - Ana Yemek - Gövde: 35 dakika
Eşitliği tartışılmaya başlanmış olan beden ve ev, ana bölümde “Şu anda Zoom’dayız ve bu Zoom pencerelerini her birimiz, hep beraber evlerimiz ve bedenlerimiz olarak dönüştürebilir miyiz?” gibi sorularla araştırılıyor. Bu araştırma diyaloglardan daha çok bedenin “görünen” hareketine bağlı deneyimlerine odaklanıyor ve katılımcılardan mümkünse çok dolu olmayan bir odada olmaları, yanlarında beyaz bir A4 kâğıt ve 1-2 farklı renkte asetat kâğıdı bulundurmaları bekleniyor.

Esneme - Tatlı - Sonuç: 10 dakika
Bu sonuç bölümünde olaylar tatlıya bağlanıyor ve isteyenler “BEDENİM eşittir EVİM (midir?)” önermesine atölye boyunca buldukları cevapları herkesle paylaşıyor.

Kontenjan: 15 asil, 15 yedek

Instagram: @project.ifbilgi