güncelleme: yayınlama:

Mekan Konuşmaları No:99

Mekan Konuşmaları No:99

Tarih: 27 Nisan 2023, Perşembe 

Saat: 17.00

Yer: santralistanbul Kampüsü, KD-6

 

Konuşmacı: Emir Drahşan

 

"Girişimci Mimar"

İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Yüksek Lisans Programları öğrencilerinin düzenlediği Mekan Konuşmaları’nın 99.su, "Girişimci Mimar" başlıklı konuşması ile Emir Drahşan’ın katılımıyla gerçekleşecek. Mimar, plancı ve çiftçi Drahşan, sürdürülebilir, onarıcı, dönüştürücü tasarımı önemsiyor. Disiplinlerarası etkileşimden türler arası etkileşimli bir üretim modeline doğru geçiş yapmamız gerektiğini; doğa, iklim, bitki, hayvan ve insanın bir arada olduğu sistemler tasarlamamızın gerekli olduğunu savunuyor. Döngüsel ekonomiyi de entegre ederek daha adil, şeffaf, katılımcı süreçlerle çevreyi tasarlamanın mümkün olduğunu; mimarların da bu işin başından itibaren girişimcisi olabileceklerini söylüyor.

Emir Drahşan, 1979 yılında İstanbul'da doğdu. Lise eğitimini Galatasaray Lisesi'nde tamamladı. 1997 ve 1998 yıllarında Mahir Güven Atölyesi’nde resim dersleri aldı. 1998 yılında Paris'e gelerek önce Louvre Müzesi, Plastik Sanatlar Atölyesi’ne devam etti, ardından ESA Paris Mimarlık Okulu’na girdi ve 2004 yılında derece ile mezun oldu. 2005 yılında Alexandre Schrepfer ile LEAinvent mimarlık ofisini kurdu. 2013 yılından beri Emir Drahşan Architecture/Planning ofisinde çalışmalarına devam ediyor. ESA Paris Mimarlık Okulu, Paris Confluence Mimarlık Okulu ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde atölye yürütücülüğü görevlerinde bulundu. Europe 40 under 40, Arkitera Genç Mimar Ödülü, Prefabrik Birliği Yapı Ödülü sahibidir.

2015’te École Nationale des Ponts et des Chaussées’de ikinci yüksek lisansını "Akıllı ve Sürdürülebilir Kentler" üzerine tamamlayan Drahşan, kurduğu Laputa çatısı altında ekoköyler, kırsal gelişim ve mesleğin gelecekte değişecek icra biçimleri üzerine düşünüyor, mimarların hem geliştirici hem de tasarımcı olarak kırsalda ve kentte daha fazla söz sahibi olmaları için deneysel iş geliştirme çalışmaları yapıyor.

Etkinlik herkese açıktır.