güncelleme: yayınlama:

BİLGİ-RDI BIRE-PAN Araştırma Projesi Tanıtım/Kapanış Etkinliği

BİLGİ-RDI BIRE-PAN Araştırma Projesi Tanıtım/Kapanış Etkinliği

Tarih: 30 Eylül 2023, Cumartesi

Saat: 10.00-20.00

 

Etkinlik, BİLGİ-RDI BIRE-PAN Araştırma Projesi kapsamında düzenlenmektedir.

 

Etkinlik Programı:

30 Eylül 2023, Cumartesi

10.00-10.30 BIRE-PAN Araştırma Projesi Film Gösterimi

BİLGİ Mimarlık Fak. Kazandibi, KD-6

10.30-12.30 BIRE-PAN Araştırma Projesi Sunumu

BİLGİ Mimarlık Fak. Kazandibi, KD-6

13.00 Gidiş | santralistanbul Kampüsü - Fibrobeton Düzce Fabrikası,

Otobüs Kalkış Yeri: Ziyaretçi Girişi Turnikeleri

16.00-17.30 Fibrobeton Düzce Fabrika ve BIRE-PAN PROTOTİP MEKAN Teknik Gezisi

17.30-20.00 Dönüş | Fibrobeton Düzce Fabrika - santralistanbul Kampüsü

Varış Yeri: Ziyaretçi Girişi Turnikeleri

Etkinlik Duyurusu:

Biyolojik Katkılı Sıkıştırılmış Toprak Panellerin Prekast Yapı Elemanları Olarak Tasarımı ve Üretimi konulu BIRE‐PAN Araştırma Projesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi Öncelikli Alanlar Araştırma Projeleri Destek Programı BİLGİ-RDI [Research Development Innovation] tarafından üç yıldır desteklenen bir projedir.

Mimarlık, inşaat ve biyo-mühendislik alanlarından öğretim üyeleri tarafından gerçekleştirilen disiplinler arası araştırma sürecinde, “Sürdürülebilir Kentler” üst hedefi altında toprak mimarinin güncel mimari üretim ortamına adaptasyonu için stratejiler geliştirilmiştir. İnşaat ve biyomühendislik çalışma grubu mevcut yapısal toprak reçetelerin biyolojik katkılarla (tarım atığı, bakteriler) geliştirilmesi için gerekli malzeme araştırmalarını ve testleri yürütmüştür. Mimari tasarım ve üretim çalışma grubu Fibrobeton’un desteğiyle bu malzemeden oluşturulacak yapı elemanlarının fabrikasyonuna dayalı bir tasarım-üretim sistemi kurgulamıştır. Proje, TUBİTAK/MAM, Kerpic Akademi, Yapı Biyolojisi Enstitüsü gibi kurumlardan uzmanlar, doğal yapılarla ilgili danışmanlar ve birçok üniversitenin laboratuvarlarından hizmet alınarak gerçekleştirilmiştir.

Projenin sonucunda sıkıştırılmış toprak yapım tekniğiyle fabrikada seri olarak üretilebilen toprak blok ve paneller için BIRE [Biologically Improved Rammed Earth] reçetesi geliştirilmiştir. Projenin sonucunda geliştirilen BIRE-PAN Tasarım-Üretim sistemi ise prekast toprak blok ve panellerin bir mimari mekanın inşasında mevcut taşıyıcı sistemlere, diğer yapı elemanlarına nasıl entegre olacağını ve tasarım imkanlarını gösteren bir mimari sistemdir. Bu sistemin denenmesi için Fibrobeton firmasının tam desteğiyle Düzce’deki açık AR-GE inşaat alanında bir BIRE-PAN Prototip Mekan inşa edilmektedir. Fibrobeton Yapı Elemanları, BIRE-PAN PROTOTİP MEKANIN hayata geçmesi için malzeme temini, işçilik, kalıp ve imalatı ile yapının inşasını üstlenmiştir.

BIRE-PAN Araştırma sürecinin tüm paydaşların katkısıyla tanıtımı ve sonuçlarının paylaşılması için ilgilenen herkesi 30 Eylül Cumartesi günü saat 10.00’da İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Kazandibi’nde gerçekleştireceğimiz sunuma davet ediyoruz. BİLGİ Mimarlık’taki bu sunumun ardından Fibrobeton Düzce Fabrikası’nda yapacağımız teknik gezi ile BIRE-PAN PROTOTİP MEKAN ve üretim süreci tanıtılacak, gezi ardından santralistanbul Kampüsü’ne dönüş yapılacaktır.

 

Projeyle ilgili detaylı bilgi almak için www.birepan.com web sitesini ve @birepan Instagram platformunu takip edebilirsiniz.