Gala: Kara Vagon/38 Dersim Sürgünleri

güncelleme: yayınlama:

Tarih: 5 Mayıs 2011, Perşembe
Saat: 19:00
Yer: Dolapdere Kampüsü, BS-2

İstanbul Bilgi Üniversitesi-Kuramsal Araştırmalar Topluluğu olarak galasını organize ettiğimiz “Kara Vagon/38 Dersim Sürgünleri” adlı belgesel, 1937-1938 yılları arasında Dersim’de yaşanmış olayları ve “Mecburi iskana”/Sürgüne tabi tutularak yerlerinden edilen insanların dramını dokümanlar eşliğinde tarihe bir dip not olarak sunuyor.

04 Mayıs 1937 ve 06 Ağustos 1938 yıllarında çıkarılan ve emsaline başka bir yerde rastlamanın mümkün olmadığı kanunlar, planlar, hazırlıklar neticesinde gerçekleşen Dersim olayları, üzerinden kaç nesil geçmiş olsa da unutulmayan, acısı dinmemiş, hala kanayan bir yaradır.
Dersimli’nin kara vagonlarda balık istifi, karanlık ve korku dolu bir belirsizliğe gittiği bu sürgün yolculuğunda ne kadar insanın hayatını kaybettiği, kaçının sağ kalıp hayatını ne koşullarda devam etmeye zorlandığı da tam olarak bilinmemektedir.

“Kara Vagon/38 Dersim Sürgünleri” adlı belgesel için çok sayıda “sürgün” ailesiyle temas kurulmuş, görüşmeler yapılmıştır. Gerek Dersim Ermenileri, gerekse Kürt-Alevi ailelerin yanı sıra 1938 döneminde Dersim’ de askerlik yapan kişilerle de görüşülmüştür. Kayıt altına alınan Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Balıkesir, Manisa, İzmir Isparta, Bursa, Eskişehir, Bolu Mengen, Kayseri ve Amasya illerine “mecburi iskana”/zorunlu sürgüne” gönderilmiş ailelerle yapılmış görüşmeler ve o dönemlere ait arşiv fotoğraflar, resmi evraklar yer almaktadır.
Belgeselde ayrıca bölgenin özgün tınıları ve genç kadınlar için söylenmiş bir ağıt bestelenerek yeniden yorumlanmıştır.

İletişim: dgncelik@gmail.com
0507 371 18 24