Müfettiş-İstasyon Oyuncuları

güncelleme: yayınlama:

Yer: Dolapdere Kampüsü, BS-2
Bir oyun düşünün ki bir karakteri dahi düzenbaz olmasın, bir esprisi dahi ikiyüzlülük üzerine kurulmasın. Gogol’ün kaleme aldığı müthiş komedi oyununu, soğuk Rus tundralarından alıp, Anadolu’nun ılıman bozkırlarına taşıdık. Zaman makinemizle biraz oynadık ve Osmanlı’nın son devrine 1890’ların sonuna geldik. Dedik ki, her ne kadar zor bir dönem olsa da, insanları azıcık değiştirelim, her birine biraz masumiyet ekledik. Müziksiz olmaz dedik, güzel bir fasıl hazırladık. Bunun bir anlatıcısı olmazsa olmaz dedik, haddimize düşmese de ekledik bir meddah. Ortaya bir Meşkhâne çıktı. Onun da içine biraz muhabbet, biraz nargile ekledik. Karıştırdık, karıştırdık, karıştırdık.

Meşk demek, usta aşığın çırağına verdiği ders demek. Burada da aynen böyle, hepimiz olmuşuz birer divane, anlatır dururuz doğrumuzu yanlışımızı. Anlatırız ki bir gönülden duyulan yüz gönüle hem hasıl hem de hâsıl olsun. Anlatalım dostlar, anlatalım. Yalnız birbirimizi kırmayalım üç günlük dünyada. Zaten kavga dövüş gırla dışarıda, sürekli bir harp ettiğimiz. Bırakın bu meşklik dışarıyı, yaslanın arkanıza ve meşke gönül verin. Verin de dinleyin, dinleyin de izleyin, hayal edin, heyecanlanın, öğrenin, öğretin, keşfedin. Bırakın da bir gecelik gürültü size uğramasın.

İstasyon Oyuncuları 2010-2011 sezonunda Rus edebiyatının önemli isimlerinden Gogol’ün komedisi “Müfettiş”i Osmanlı’nın son devrine uyarlıyor. Sizleri de aramızda, Meşkhâne’mizde görmeyi umut ediyoruz.