İsyanlar ve Seçimler: Ortadoğu’nun Türkiyesi

güncelleme: yayınlama:

Yer: Dolapdere Kampüsü, Sinema Salonu

Fulya Atacan, Mete Çubukçu, Kadri Gürsel, Sırrı Süreyya Önder, Gencer Özcan ve Altan Tan gibi isimlerin katılacağı İsyanlar ve Seçimler: Ortadoğu’nun Türkiyesi paneli İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde!

12 Haziran Seçimleri Ortadoğu'da siyasal ve sosyal değişimin ivme kazandığı günlere rastladı. Partiler çeşitli bölgesel sorunları seçim gündemine taşıdı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan kazandığı seçim zaferinden sonra yaptığı konuşmada, "bu zafer Kahire'nin, Gazze'nin, Kudüs'ün zaferidir" diyerek Ortadoğu'daki gelişmelerin Türkiye siyasal gündeminde daha üst sıralara çıkacağı işaretini verdi. Kaldı ki seçimlerden sonra başta Suriye'dekiler olmak üzere bölgedeki isyan dalgasının Türkiye'nin gündemindeki en temel konulardan birisi olacağını söylemek artık kehanet olmaktan çıktı.

Kürt sorunu da seçim sürecinin en fazla tartışılan konuları arasındaydı. Seçimlerin en ilgi çeken sonuçlarından birisi, Kürtlerin siyasal ve kültürel haklarını genişletmeyi amaçlayan Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu'nun kazandığı başarı oldu. Bu bloğun Meclis grubu yeni Anayasa tartışmalarında kilit bir rol oynamak olanağı elde etmiş gözüküyor. TBMM'de yapılan tartışmalar Mahabad'dan Kamışlı'ya uzanan geniş bir coğrafyada ilgiyle izlenecek gibi duruyor. Panel, bölgeyi yakından izleyen bilim ve siyaset insanları ile gazetecilerin son gelişmelere ilişkin değerlendirmelerini dinlemek olanağını sunuyor.