TRACK10 - İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı İle Fotoğraf ve Video Bölümleri Yıl Sonu Öğrenci Sergisi

güncelleme: yayınlama:

2001 yılından bu yana düzenlenen ve şimdiye kadar Ağ (Network), Uçuş (Flying), Derinlik (Depth), Roket Bilimi (Rocket Science), Sıkıştırma (Compression), Yerleştirme (Implant), Temas (Taction),  Verilerin Parçalara Ayrılması (Data Fragmentation), Hata (Error) gibi farklı kavramlar çerçevesinde öğrenci işlerini bir araya getiren ve bunları her yıl bünyesinde araştırıp geliştirdiği yeni bir kullanıcı arayüzü ile sunan Track sergisinin bu yılki teması Örüntü (Pattern) olarak belirlendi.

Biçim ve renk, çevremizdeki nesneleri görsel olarak algılama ve ayrıştırmada faydalandığımız en temel özelliklerdir. TRACK10 bu seneki temasıyla örüntünün de aynı ölçüde önemli bir etken olduğunu hatırlatmakla beraber; içinde farklı düzenlemeler barındırarak, nesneler hakkında biçim veya rengin ötesinde bilgi sunduğunu öneriyor. Bu önerme etrafında hazırlanan TRACK10 sergisi, öğrenci işlerini kültürel, profesyonel ve akademik çevrelerin değerlendirmesine sunuyor.

Kuruldukları günden bu yana Görsel İletişim Tasarımı ile Fotoğraf ve Video Bölümleri, tasarım ve görsel sanatlar alanında yeni medya teknolojilerinin, yaratım, sunum ve korunum süreçlerinde kullanılmasını destekliyor. Geçtiğimiz yıl TRACK/09’da, katılımcıların beden hareketleri aracılığıyla işleri izleyebilmelerine olanak sağlayan arayüz tasarımı kullanılmıştı. TRACK10'da aynı arayüz geliştirilerek katılımcıların tekrar kullanımına sunuluyor. Son on yıl boyunca hem kültür sanat izleyicileri, hem de teknoloji geliştiren uluslararası firmalar ve akademik çevreler tarafından izlenen Track sergisi bu yıl da aynı ilgiyi bekliyor.

GÖRSEL İLETİŞİM TASARIMI İLE FOTOĞRAF VE VİDEO BÖLÜMLERİ

Türkiye’de ilk defa “Görsel İletişim Tasarımı” (Visual Communication Design) adıyla, 1996 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi bünyesinde açılan bölüm; estetik açıdan duyarlı, teknolojik tabanlı, ülke dışında mesleki alanıyla ilgili gelişmeleri yakından takip eden, uluslararası standartları benimsemiş, profesyonel olduğu kadar akademik kriterlere de önem veren bir eğitim sunuyor. Bölüm, grafik tasarım, fotoğraf, animasyon, çoklu ortam tasarımı, web tasarımı, etkileşimli video, masaüstü yayıncılık gibi alanların, görsel kültür ve sayısal ortam tasarımı formasyonu içinde birleştirilmesini amaçlıyor.

Görsel İletişim Tasarımı bünyesinde, 2003 yılında kurulan Fotoğraf ve Video Programı, içerisinde olduğumuz sayısal çağda, fotoğrafçılığı hem tek başına hem de gelişmekte olan çoklu ortamlarla olan etkileşimleriyle, mesaj taşıyan ve anlam yaratan bir ortam olarak görmekte ve aynı zamanda video üretimi üzerine yoğunlaşmaktadır. Bölüm, fotoğrafın ve videonun araç olarak kültürel, sosyal, estetik ve ticari bağlamlarda eleştirel bakış açısıyla incelenmesini ve bu aracı kullanabilmenin gerektirdiği kapsamlı teknik ve pratik becerilerin kazandırılmasını amaçlıyor. Böylece, öğrenciler mezuniyetlerinin ardından kendilerini bekleyen profesyonel fotoğrafçılık ve video sektörüne hazır kılınıyor.

Akademik hiyerarşiyi kıdem ve yaşla değil, bilgi birikimine göre yapılandıran ve akademik kadrosunda genç öğretim görevlilerinin de yer aldığı Görsel İletişim Tasarımı ile Fotoğraf ve Video Bölümleri, yüksek donanımlı bilgisayar ve animasyon laboratuvarları, fotoğraf stüdyosu, fotoğraf makineleri, video yapım ve kurgu donanımıyla uluslararası düzeyde eğitim vermekteler. Ve yaratıcı, üretken, paylaşımcı, rekabetçi ve dinamik bir anlayışla yürütülen yenilikçi ders programlarıyla da öne çıkıyorlar.

http://vcd.bilgi.edu.tr/
http://pov.bilgi.edu.tr/