Bir Dünya Hareketi: İnsanlığa Karşı Suçlar ve Sorumluluk

güncelleme: yayınlama:

Konuşmacı: Aryeh Neier
Tarih: 14 Mart 2012
Saat: 10:00-11:30
Yer: Dolapdere Kampüsü, Mahkeme Salonu

İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Açık Toplum Vakfı’nın işbirliğiyle Türkiye’ye gelen ve yarım yüzyıla yakın bir süredir, kendi ülkesi ABD’de ve dünyanın her yerindeki insan hakları ihlâllerinin önlenmesi için mücadele eden Aryeh Neier konuşmasında, bugün Türkiye dâhil dünyanın büyük bir kısmını çok yakından ilgilendiren ağır bir sorunu, “insanlığa karşı suçlar”ı ele alıyor.

Amerikan Barolar Birliği Gavel ve Uluslararası Barolar Birliği Hukukun Üstünlüğü ödüllerinin sahibi olan Neier bu konuşmasında, insanlığa karşı suçlarla mücadele ve bu suçu işlemekten sorumlu olanların hukuk önünde hesap verebilmesi için, kendisinin de içinde yer aldığı çabalara dair dünya deneyimini paylaşıyor.

Etkinlikte simultane çeviri yapılmaktadır.

Aryeh Neier Kimdir?

Aryeh Neier (d. 1937) halen Uluslararası Açık Toplum Vakıflar Ağı Başkanı olarak görev yapmakta olan Amerikalı insan hakları aktivistidir. Açık Toplum Vakıflar Ağı’na katılmadan önce, 1978’de kuruluşunda da yer aldığı, İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) direktörlüğünü 12 yıl boyunca yürüttü. Bundan önce 15 yıl Amerikan Yurttaş Hakları Birliği (ACLU) bünyesinde yer aldı ve sekiz yıl birliğin ulusal direktörü olarak görev yaptı. Ayrıca on yılı aşkın süreyle New York Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak hizmet verdi.

Neier, bir insan hakları aktivisti olarak, Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin kuruluşundaki rolü de dahil olmak üzere, dünya çapında insan hakları ihlâlleri araştırmaları için çalışmalar yaptı. 1981'de bir grup Amerikalı gazeteci, diğer ülkelerde mesleki sıkıntılar yaşamakta olan meslektaşlarına yardım etmek istediklerinde, Neier kâr amacı gütmeyen bir organizasyon oluşturulması için değerli katkılarda bulundu. Bu organizasyon daha sonra Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) oldu ve Neier uzun yıllar komiteye başkanlık etti. Komite, 2010 yılında, basın özgürlüğü alanında yaşam boyu başarı için verilen “Burton Benjamin Memorial Ödülü” ile Neier’ı onurlandırdı.

Neier on yılı aşkın süreyle  Amerika’nın en eski haftalık dergisi olan The Nation’da köşe yazarlığı yaptı, New York Times, Washington Post, Boston Globe, International Herald Tribune ve Foreign Policy gibi ülkenin belli başlı yayınlarında 150’den fazla makalesi yayımlandı. Altı kitabı bulunan Neier’in  son kitabı“Taking Liberties: Four Decades in the Struggle for Rights”tır ve ayrıca yirmiden fazla kitaba yazılarıyla katkıda bulunmuştur.

Kitapları:

Sicil: Hakkınızda Tutulan Gizli Dosyalar (1974)  Suç ve Ceza: Radikal Bir Çözüm (1976)  Düşmanımı Savunma: Skokie, Illinois’te Amerikalı Naziler ve Özgürlüğün Riskleri  (1979)  Sadece Hüküm: Sosyal Değişimde Dava Yolunun Sınırları (1982)  Savaş Suçları: Vahşet, Katliam, Terör ve Adalet için Mücadele (1998) Özgürlükleri Kazanmak: Hak Mücadelesinde 40 Yıl  (2003)