Çalışan Anne Baba Olmak

güncelleme: yayınlama:

Tarih: 20 Nisan 2012, Cuma
Saat: 15:00-17:00
Yer: Santral Kampüsü, E3-101

İstanbul Bilgi Üniversitesi çalışanlarına yönelik olan seminer Psikolojik Danışmanlık Birimi tarafından düzenlenmektedir.

Ülkemizde kadının görevi dendiğinde halen akla öncelikle ev işleri ve çocuk bakımı gelse de, çalışan anne sayısı giderek artmaktadır. Kadının çalışma nedenlerinin başında ekonomik güçlükler ilk sırada bulunsa da bir konuda uzmanlaştığı veya keyif aldığı için çalışan kadınlar da geçmişe göre hızla çoğalmaktadır. Öteden beri çalışan kadının pek çok alanda yaşadığı zorluklardan söz edilmektedir. Ancak çalışan bir babanın iş ve ev hayatı arasında bir denge kurmaktaki zorluğuna nadiren değinilmektedir.

‘Çalışan anne baba olarak çocuğumla nasıl sağlıklı ilişkiler kurabilirim?’ sorusundan yola çıkarak seminerde aşağıdaki konular ele alınacaktır:

Hem çalışıp hem iyi anne baba olmak mümkün mü? İşteyken aklım sürekli evde. Çocuğum için en uygun ortamı nasıl hazırlayabilirim? Evde olmadığım zamanı telafi etmeli miyim? Çocuğumla geçirdiğim kısıtlı zamanda onun her istediğini yapmam doğru mu? Çocuğumla nasıl kaliteli zaman geçirebilirim? Evde olduğum her anı çocuğumla mı değerlendirmeliyim? Kendime ve eşime vakit ayırmak mümkün mü? Eve yorgun ve stresli geldiğim zamanlar çocuğumla nasıl iletişim kurmalıyım? Eve yorgun ve stresli geldiğimde bir de çocuğumun sorunları ile uğraşmak zor geliyor. Bu durumla nasıl baş edebilirim? Ben çocuğumla vakit geçirmek istediğimde onun bunu istemediği oluyor. Ne yapmalıyım? Çalışan anne baba olmanın çocuğumun gelişimine olumlu etkileri nelerdir?

Mine Kayraklı Duman, Klinik Psikolog: 2005 yılında Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden mezun oldu. 2005-2008 yılları arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Eğitimini tamamladı. Bitirme tezini "Kentli Orta Sınıf Türk Annelerin Beklentiler ve Çocuk Yetiştirme Alışkanlıkları” üzerine yazdı. 2007 yılından bu yana PSİ Çocuk ve Aile Merkezi’nde çocuk, ergen ve yetişkinlerin duygusal ve ilişkisel alanlardaki güçlükleriyle çalışmaktadır.