Ayrımcı Dil ve Medyanın Rolü

güncelleme: yayınlama:

Konuşmacılar: Prof. Teun van Dijk (Pompeu Fabra Üniversitesi), Prof. Charles Husband (Bradford Üniversitesi)
Moderatör: Prof. Dr. Arus Yumul (İstanbul Bilgi Universitesi)
Tarih: 12 Ekim 2012
Saat: 15:30-18:00
Yer: Santral Kampüsü, E1-301 (Sinema Salonu)

Hrant Dink Vakfı ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nün düzenlediği panelde, eleştirel söylem çalışmalarında dünyanın en önde gelen isimlerinden Teun van Dijk ile medya ve etnik çeşitlilik konusunda uluslararası üne sahip Charles Husband, son dönemde giderek artan “nefret söylemi”ni tartışıyor.

İngilizce-Türkçe simültane çeviri yapılacaktır.

Panel www.hrantdink.org sitesinden hem İngilizce hem Türkçe olarak canlı yayınlanacaktır.
https://twitter.com/NefretSoylemi ve http://www.facebook.com/medyadanefretsoylemi?ref=ts adreslerinden konuşmacılara  soru yöneltmek mümkün olacaktır.

Teun A. van Dijk:
2004 yılına kadar Amsterdam Üniversitesi’nde Söylem İncelemeleri konusunda ders veren Teun A. van Dijk, halen Barcelona’daki Pompeu Fabra Üniversitesi’nde ders veriyor. Daha önce üretici şiir tekniği, metin dilbilgisi ve metin işleme psikolojisi üzerine çalışan van Dijk 1980’den bu yana daha eleştirel bir bakış benimseyerek söylemsel ırkçılık, basın haberleri, ideoloji, bilgi ve içerik üzerine çalışıyor.

Bu alanların hemen hepsiyle ilgili çok sayıda kitabı bulunuyor. Ayrıca Söylem Analiz El Kitabı (4 cilt, 1985) ve Söylem İncelemelerine Girişi Kitabı’nın (2 cilt, 1997) ve Söylem Çalışması seçkisinin (5 cilt, 2007) editörlüğünü yaptı. Van Dijk “Poetics”, “Text” (şimdiki ismi Text & Talk), “Discourse & Society”, “Discourse Studies”, “Discourse & Communication” dergileri ile İspanyolca e-dergi “Discurso & Sociedad” (www.dissoc.org) olmak üzere 6 uluslararası yayının kurucusu ve son dördünün editörlüğünü sürdürüyor. “English are Ideology” (1998), “Racism and discourse in Spain and Latin America” (2005) isimli monografileri de olan van Dijk, “Racism at the Top” (2005, Ruth Wodak ile) isimli kitabın da editörlüğünü yapmıştır.

İki fahri doktorluk ünvanına sahip olan Teun van Dijk, Latin Amerika ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkede konferanslar vermeye devam ediyor. Van Dijk’ın yayınları, makaleleri, kaynakları ve çalışmaları  www.discourses.org web sitesinde bulunabilir.

Charles Husband:
Bradford Üniversitesi’nde sosyal analiz profesörü, Helsinki Üniversitesi’nde sosyoloji doçenti olan Charles Husband, etnik gruplar arasındaki ilişkiler, medya ve etnik çeşitlilik, sosyal dayanışma ve terörle mücadele üzerine çalışıyor. Çalışmaları özellikle medyanın ırkçılık ve sosyal dışlanma gibi ideolojilerin üretilmesi ve yeniden üretilmesindeki rolü üzerine yoğunlaşıyor. Etnisite ve çeşitlilik yönetimi üzerine çalışmalarıyla uluslararası bir üne sahip olan Husband’ın araştırmaları akademik analiz ve gazetecilikte politika gelişimi, sosyal hizmet, sağlık hizmetleri ve devlet politikaları gibi konuları birleştiriyor. Şimdiki çalışmaları medyanın dil sürdürümü üzerindeki rolüne odaklanmakta olup, Norveç’te bulunan Sami Üniversitesi’nde Yerel Gazetecilik üzerine lisans üstü program geliştirmektedir. Representing Race: Racisms, Ethnicities and Media (2005, John Downing ile) isimli kitabın ortak yazarı olan  Husband, UNESCO ve European Coalition of Cities Against Racism’in (Avrupa Irkçılık Karşıtı Şehirler Koalisyonu) bilimsel danışmanlığını yapıyor. http://www.applied-social-research.brad.ac.uk/media/AppliedSocialResearch/Brief-CV--external-CHH.pdf adresinden CV’sine ulaşılabilir.

Arus Yumul:
Lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi bölümünde, yüksek lisans ve doktorasını Oxford Üniversitesi Sosyoloji bölümünde tamamlayan Prof. Arus Yumul, İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde görev almaktadır. Çalışmaları özellikle etnik kimlik, gündelik hayat, beden, ırkçılık ve milliyetçilik üzerine odaklanan Yumul’un  birçok ulusal ve uluslararası yayını bulunmaktadır.  “Cultural changes in the Turkic World” (2009, Filiz Kıral, Barbara Pusch, Claus Schönig ile), “Avrupalı mı Levanten mi?” (2006, Fahri Dikkaya ile) ve “Dışarıda Kalanlar/Bırakılanlar” (2001, N. Avcı,  D. Derman, S. Kırca ile) isimli kitapların editörlüğünü yapmıştır.