Şafak Pavey'in Sesiyle Engelli Hakları

güncelleme: yayınlama:

Dünya Engelliler Günü'nde Şafak Pavey'in Sesiyle Engelli Haklarına Dikkat Çekilecek

Tarih: 3 Aralık 2012, Pazartesi
Saat: 12:00
Yer: santralistanbul Kampüsü, E1-Sinema Salonu

Türkiye'de  8.5 milyonu aşkın engelli, engelliler için çalışan, neredeyse 5.000 farklı sivil toplum kuruluşu bulunuyor. Ancak, pek çok engelli ne haklarının farkında ne de bu kuruluşlara nasıl erişilebileceğini biliyor. Dünya Engelliler Günü olan 3 Aralık'ta, İstanbul Bilgi Üniversitesi öğretim görevlisi ve yönetmen Ethem Özgüven, yaptığı kontra kampanyası ile engellilerin yaşadığı sorunlara ve engelli haklarına dikkat çekecek. Uluslararası kamuoyunda insan hakları, insani yardım ve küresel barış konusundaki çalışmalarıyla tanınan CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey'in sesiyle destek verdiği kampanya kapsamında hazırlanan 8 afiş, 9 radyo spotu ve 5 film öğrenciler, eğitimciler, STK üyeleri ve engellilerin bulunduğu bir etkinlikle kamuya tanıtılacak.
 
Afiş, televizyon ve radyo spotu olmak üzere üç ayrı medya kanalını kullanarak konuya dikkat çekmek isteyen Özgüven'e destek veren isimler arasında uluslararası kamuoyunda insan hakları, insani yardım ve küresel barış konusundaki çalışmalarıyla tanınan CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey de bulunuyor.

ŞAFAK PAVEY SESLENDİRDİ
Şafak Pavey tarafından seslendirilen ve Yıkanmayı İstemeyen Çocuklar stüdyolarında kurgulanan spotlarda engelli haklarından devlet desteğine, ayrımcılıktan altyapı sorununa kadar pek çok konuda mesaj verildi.

Görüntü yönetmenliğini Selçuk Erzurumlu ve Oğuz Yenen’in üstlendiği çalışmalara Pavey'in yanı sıra Gazeteci Ayşe Önal, Aktivist Serin Erengezgin, Dr. Evin Şedele, Yönetmen Petra Holzer ve Dr. Gülsün Yılmaz gibi isimler danışmanlık yaptı. Müziklerini Tolga Büyük'ün, grafik tasarımlarını Klemens Svetisch, Kaan Okçuoğlu, Ethem Özgüven ve Volkan Çetin’in yaptığı çalışmalar, Global Dialogue, Özel Çocuk Tıp Merkezi Antalya, İstanbula’çık, Adım Adım, Eski Kahve, YAŞAD Yaşam Alanlarını Koruma ve Yaşatma Derneği, SGP GEF Küçük Destek Programı Türkiye, Yıkanmayı İstemeyen Çocuklar, Media Partner İletişim Danışmanlığı, Desibel gibi kurum ve kuruluşların destekleriyle gerçekleştirildi. 

Nisan ayından bu yana konuyu sağduyulu ve akıcı bir şekilde gündeme getirmeye çalıştıklarını söyleyen Ethem Özgüven, "Farklı engelli grupları içindeki ihtiyaçlar ve deneyimler bile değişiklik, gösterirken bütün grupları bir arada engelliler olarak genelleyen söylem aslında ortadan kaldırmayı amaçladığı ayrımcılığı beslemektedir. Aktif çalışan engelli örgütleri yok denilebilecek kadar az, bu durumun en temel sebeplerinden biri engelli sivil toplum kuruluşlarının üye aidatları ile değil, hükümetin uygun gördüğü ödenek ile bütçelendirilmesidir. Diğer bir önemli sorun ise temsil. Medya, sürekli olarak özel yetenekleri kahramanlaştırıcı yaklaşımlar içinde, bu yaklaşımlar doğrultusunda engelli bireyler yeterli ve doğru temsil edilmiyor" dedi.

* Projenin tüm hakları kamu ile paylaşılmış hazırlanan grafik tasarımlar, televizyon ve radyo spotları STKlar, dernekler, medya ve eğitim kurumlarının kullanımına açıktır.

Kampanya ile ilgili bütün afişler, radyo spotları ve videolar engellenmisler.wordpress.com adresinden indirilebilir.