Prof. Dr. Murat Sertel’in 10. Ölüm Yıldönümü Anma Etkinliği

güncelleme: yayınlama:

Konuşmacılar: 

Açılış Konuşması: Prof. Dr. Remzi Sanver (İstanbul Bilgi Üniversitesi)
Anma Konuşması: Prof. Dr. Semih Koray (Bilkent Üniversitesi)
Anma Konuşması: Prof. Dr. Nicholas Baigent  (London School of Economics ve Graz University)

Tarih: 25 Ocak 2013, Cuma
Saat: 14:00-16:00 
Yer: santralistanbul Kampüsü, E3-101

Murat Sertel İleri İktisadi Araştırmalar Merkezi, İstanbul Bilgi Üniversitesi Ekonomi Bölümü ile işbirliğiyle, Prof. Dr. Murat Sertel’in vefatının 10. yıldönümünde kendisini bilim camiası, meslektaşları, öğrencileri ve ailesi ile birlikte anmak amacıyla bir panel düzenlemektedir.  

Prof. Dr. Murat Sertel ekonomi teorisinin Türkiye’deki mimarlarından biridir. Oyun Teorisi, Sosyal Seçme Kuramı ve İktisadi Tasarım sahalarında dünyanın önde gelen bilim insanlarından olan Murat Sertel, bilimsel yayınları ve yetiştirdiği akademisyenlerle, Türkiye’nin İktisat Kuramı ve Sosyal Bilimlerde dünyada saygın bir yer kazanmasını sağlamıştır. Murat Sertel’in ekonomi teorisinde uluslararası anlamda sahip olduğu tanınırlık Türk ekonomistlerini cesaretlendirmiş ve akademik anlamda izinde yürüyen bir nesle ilham vermiştir. 

Bireysel ve toplumsal çıkarların ortaklaştığı kurumsal yapıların tasarlanması üzerine yoğunlaşan “İktisadi Tasarım”, Sertel’in akademik çalışmalarının odağında bulunmaktaydı. Bu dal; anayasa, mülkiyet ve vergi hukuku, sosyal seçim kuramları, ihale hukuku gibi güncel ekonomik, politik ve sosyal kurumları inceler ve eleştirisini yapar. Sertel, ayrıca, bu dalda yapılmış çalışmaların iktisadi tasarım adı altında tutarlı bir çerçeve içerisinde ifade edilmesini sağlamıştır. Bu yaklaşım, Sertel’in eserlerinde mevcuttur: Center for Economic Design (merkez); Review of Economic Design (uluslararası bilimsel dergi),  Foundation for Economic Design (vakıf)  ve The Society for Economic Design (cemiyet), Sertel’in bilim dünyasına miras bıraktığı kurumlardır. 

Anma etkinliğinin açılış konuşması; aynı zamanda Murat Sertel’in eski doktora öğrencisi olan İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Remzi Sanver tarafından yapılacaktır. Uzun yıllar Murat Sertel ile çalışmış; değerli meslektaşı ve yakın dostu Prof. Dr. Semih Koray‘ın sunumunun ardından; Prof. Dr. Nicholas Baigent bir anma konuşması yapacaktır.

Murat Sertel İleri İktisadi Araştırmalar Merkezi 2009 yılında, merhum Prof. Murat Sertel’in anısına kurulmuştur. Merkez, kendini Sertel’in bilimsel geleneğinin bir parçası olarak hisseden bilim insanlarını biraraya getirebilmek amacını taşır. Merkezin misyonu, üyelerinin bilimsel etkinliklerinin örgütlenmesi üzerinden Türkiye’deki matematiksel sosyal bilimler geleneğini yansıtan bir ortak bilinç oluşturulmasıdır. 

Kuruluşundan itibaren, Murat Sertel İleri İktisadi Araştırmalar Merkezi çeşitli seminerler ve konferanslar düzenlemektedir. Örneğin; Oyun Teorisi Cemiyeti'nce dört yılda bir düzenlenen "4. Oyun Teorisi Topluluğu Dünya Kongresi", Murat Sertel İleri İktisadi Araştırmalar Merkezi’nin çalışmaları ve katkıları ile Temmuz 2012’de İstanbul Bilgi Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenmiştir. Kongreye, Nobel ödülü sahibi bilim insanları John Nash, Eric Maskin, Reinhard Selten ve Roger Myerson'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda matematikçi, ekonomist ve araştırmacı katılmıştır.

Prof. Dr. Murat Sertel
Murat Sertel 12 Temmuz 1942’de Ankara’da doğdu. Lisans derecesini İstanbul Robert Kolej’den 1963’de, yüksek lisans derecesini Oxford University Nuffield College’dan 1966’da, doktora derecesini ise Massachusetts Institute of Technology (MIT)’den 1971 yılında aldı. MIT ve Berlin International Institute of Management’da çalıştıktan sonra 1976 yılında Türkiye’ye dönüş yaptı. 1979’dan vefatına kadar geçen süre zarfında Boğaziçi Üniversitesi’nde ekonomi profesörü olarak görev yaptı. Aynı süreçte Avusturya, Belçika, Fransa, Hindistan, İtalya, Hollanda, Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye’deki birçok üniversite ve araştırma merkezinde konuk olarak bulundu. 

1993 yılında kurulan Türkiye Bilimler Akademisi’nin Kurucu Üyesi olan Murat Sertel, sonra da Konsey Üyesi olarak seçilmiştir. İktisadi Tasarım Merkezi (CED)’nin kurucusu olup, kurulduğu 1994 yılından itibaren direktörlüğünü yürütmüştür. Econometrica, Journal of Economic Theory, European Economic Review, European Journal of Political Economy gibi bilimsel dergilerde hakemlik ve editörlük yapan Sertel, Review of Economic Design dergisinin de kurucusu ve başeditörüdür.

1984 yılında Sedat Simavi Sosyal Bilimler Ödülü, 1987 yılında International Development Research Center (Kanada) Araştırma Ödülü, 1992 yılında Mustafa Parlar Bilim Ödülü, 1998 yılında Boğaziçi Üniversitesi Vakfı Araştırmada Üstün Başarı Ödülü alan Murat Sertel’in, dünyanın önde gelen bilimsel dergilerinde yayınlanmış seksenin üzerinde makalesi, uluslararası bilimsel yayınevleri tarafından neşredilen sekiz adet kitabı vardır. 

Sertel, 25 Ocak 2003 günü Aix-en-Provence’da bilimsel bir konferans sırasında aramızdan ayrılmıştır.

Etkinlik posteri için tıklayınız.