Seminer: "Böbrek Takas Sistemi ve Organ Nakli Politikalarının Verimlilik ve Eşitlik Açısından Etkileri"

güncelleme: yayınlama:

Konuşmacı: Prof. Dr. Tayfun Sönmez (Boston College)
Tarih: 10 Mayıs 2013, Cuma
Saat: 15.00-17.00
Yer: santralistanbul Kampüsü, Enerji Müzesi, Seminer Odası

2012 yılı Ekonomi Nobel ödüllerine layık görülen “Piyasa tasarımı fikri ve uygulaması” alanında yaptığı katkılarıyla tanınan Prof. Dr. Tayfun Sönmez’in vereceği seminerde tıp ve iktisat dünyası İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde bir araya geliyor.

Geçtiğimiz yaz Nobel ödülü sahibi bilim insanları John Nash, Eric Maskin, Reinhard Selten ve Roger Myerson'ın da aralarında bulunduğu 700’e yakın bilim adamının katıldığı "4. Oyun Teorisi Topluluğu Dünya Kongresi”ne ev sahipliği yapan İstanbul Bilgi Üniversitesi,  bu defa da 2012 yılında Nobel alan sahanın en önemli isimlerinden Prof. Dr. Tayfun Sönmez’i ağırlıyacak. Ödülü Alvin Roth ve Lloyd Shapley paylaşırken, Nobel Komitesi ödülün veriliş sebebini açıkladıkları yayınlarında üç Türk bilim adamının; Atila Abdülkadiroğlu, Tayfun Sönmez ve Utku Ünver’in yaptıkları önemli katkıyı özellikle vurguladılar. 

Sönmez, eşleşme teorisi çerçevesindeki üstün çalışmalarını, öğretim sistemi ve böbrek takas sistemi gibi uygulanabilir mekanizmalar tasarlama alanında sürdürmekte. Örneğin, bugün New England eyaletinde uygulanan ve daha çok sayıda böbrek hastasının zamanında böbrek bulmasını sağlayan böbrek takas sisteminin temelini, bu çalışmalar oluşturmaktadır.

Prof. Dr. Tayfun Sönmez kimdir?
1990 yılında Bilkent Üniversitesi Elektrik Mühendisliği'nden mezun olan Sönmez, 1994 yılında Rochester Üniversitesi'nde ekonomi bölümünde yüksek lisans derecesi ve aynı üniversiteden 1995 yılında ekonomi doktoru unvanını aldı. Michigan Üniversitesi ve Koç Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yapan Sönmez, 2005 yılından itibaren Boston College Ekonomi Bölümü'nde görevini sürdürmektedir. 2005 yılında TÜBA Bilim Ödülüne de layık görülen Sönmez’in, çeşitli uluslararası akademik kurumlardan almış olduğu ödülleri; American Economic Review, Econometrica ve Journal of Economic Theory gibi en prestijli dergilerde yayınları; almış olduğu 3.000’in üstünde atıfı bulunmaktadır.