Yaşayan Kütüphane

güncelleme: yayınlama:

Tarih: 5 Mart 2014, Çarşamba
Saat: 09.00-18.00
Yer: santralistanbul Kampüsü, Enerji Müzesi-Seminer Odası

Bu etkinlik, Avrupa Genç Hukukçular Derneği (ELSA - The European Law Student's Association) İstanbul Şubesi tarafından düzenlenmektedir.

Avrupa Genç Hukukçular Derneği (ELSA - The European Law Student's Association) uluslararası bağımsız, politik olarak tarafsız, kâr amacı gütmeyen, insanlık onuru ve kültürel farklılıklara dayalı bir dünya yaratma ideali kurulmuş dünyanın en büyük hukuk öğrencileri birliğidir. Merkezi Brüksel'de bulunan ELSA Avrupa'da 43 ülkede 300'e yakın hukuk fakültesinde 38.000 hukuk öğrencisi ve mezun genç hukukçuyu kapsayan ve hukuk alanında faaliyet gösteren bir organizasyondur. http://elsa.org/about/

ELSA Uluslararası Yönetim Kurulu tarafından alınan bir kararla, 43 ülkede aynı anda ''İnsan Hakları'' temalı bir etkinlik düzenlenmesine karar verildi. Bu etkinliğin ismine de '' ELSA Day'' adı verildi.

Yaşayan Kütüphane Nedir?
Yaşayan Kütüphane normal bir kütüphane gibi çalışıyor. Kitapları, kitapların katalogları, okuyucuları, üye kartları ve kütüphanecileri var. 

Okuyucular kütüphane kataloğundan seçtikleri kitapları alıp okuyorlar. Daha sonra kitapları kütüphaneye iade ediyorlar. Dilerlerse bir kitabı birden fazla kişi aynı anda okuyabiliyor. Yaşayan Kütüphane’nin diğer kütüphanelerden tek farkı kitapların insan olması!

Bu fikir ilk olarak Kopenhag'da yerleşik “Şiddeti Durdurun” (Foreningen Stop Volden) isimli bir gençlik örgütü tarafından geliştirildi ve 2000 yılındaki Roskilde Festival alanında ilk kütüphane kuruldu. Avrupa Konseyi desteği ile 2001 yılında Budapeşte’de Sziget Festival’inde kütüphanenin tekrar kurulması sağlandı. O tarihten bu yana her yıl Avrupa’nın çeşitli ülkeleri başta olmak üzere birçok festivalde ve çok sayıda gencin bir araya geldiği başka toplanmacalarda da kurulmaya devam etti.

Türkiye’deki ilk Yaşayan Kütüphane uygulaması Toplum Gönüllüleri Vakfı ve Gençlik Çalışmaları Birimi tarafından 2007 yılındaki Barışarock Festivali’nde uygulandı. Daha sonra bu iki kurumun işbirliğinde 2008’de GePGeNç Festival’de ve tekrar Barışarock’ta okuyucularla buluştu.2009 yılındaki ilk Kütüphane Sivil Sesler Festivali’nde düzenlendi. İkincisi TÜYAP Kitap Fuarı’nda hayat buldu. Halen farklı STK’ların da Kütüphane uygulamaları devam ediyor.

Yaşayan Kütüphane hakkında daha detaylı bilgi için tıklayın 

Yaşayan Kütüphane hakkında ELSA web sitesindeki haber için tıklayın

ELSA Avrupa Genç Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi:
Facebook: https://www.facebook.com/ELSAIstanbul  
Twitter: https://twitter.com/ELSAIstanbul