"Internet Ungovernance Forum"

güncelleme: yayınlama:

Tarih: 4-5 Eylül 2014
Saat: 10.00-18.00
Yer: santralistanbul Kampüsü, ÇSM 401-402-403-404

"Internet Ungovernance Forum", temel hak ve özgürlüklerin, açıklığın birlikteliğin ve ağ tarafsızlığının internetin yapı taşları olarak kalmasını isteyenler için, Alternatif Bilişim Derneği tarafından İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin evsahipliğinde düzenlenmektedir.  İsteğimiz, internetin şu an sahip olduğu ciddi problemler hakkında konuşmak, bunları nasıl çözeceğimizi bulmak ve eyleme geçmek için bir yol çizmek.

Forumumuz, yine 2-5 Eylül tarihleri arasında İstanbul'da yapılacak olan Internet Governance Forum (IGF) 2014 ile eş zamanlı olarak gerçekleşecek. Dünyanın dört bir yanından gelen katılımcılar bu önemli etkinliğe iştirak edecek. Bizler, internetin en önemli sorunlarının IGF'de hakettiği ilgiyi göremediğini fark ettik. Etkinliğin “Multi-stakeholderism” yapısı yüzünden, internetin sahip olduğu problemlerin çoğunun asıl müsebbibi olan devlet ve şirketler, IGF'de gereğinden fazla temsil edilmekte. Bu yüzden bizler de, interneti savunmak ve sivil toplum örgütlerinin, aktivistlerin ve halkın da seslerini duyurabilecekleri bir alan yaratmak için önayak olmaya karar verdik.

Bizim için en hayati sorunlar; sansür ve ifade özgürlüğü, gözetim ve mahremiyet, aşırı ticarileşme ve süper tekeller, korumacı, yasakçı, muhafazakar yaklaşımlar ve Türkiye'de de tanık olduğumuz korkunç yönetişim örneklerinden oluşuyor. Bizler bu problemleri internet ve diğer dijital altyapıların bütünleşmiş olduğu siyasi, sosyal ve ekonomik bağlamlardan bağımsız olarak değerlendirmiyoruz. Katılımcılarımızdan da, internetin sorunlarını sadece teknoloji kaynaklı görmemelerini, zira bu tür bir bakış açısının sorunların çok da önemli değilmiş gibi algılanmasına yol açabileceğini bilmelerini istiyoruz. Bizler interneti toplumumuzun, şehirlerin, eğitimin, sağlığın, iş, medya, iletişim, kültür ve günlük aktivitlerin temel altyapısı olarak yeniden yapılandırmak istiyoruz.

Artık, istediğimiz interneti yaratabilmek için tüm dünyada dayanışma ağlarını güçlendirmek ve birlikte mücadele etmek kaçınılmaz hale gelmiştir. Bu yüzden, Ungovernance Forum'u internetin sorun ve çözümlerini cesurca, hiçbir şeyi saklamadan ve tartışmaktan kaçınmadan konuşabileceğimiz bir etkinlik olarak hayal ettik.Forumun programını oluşturmak için, sahip olduğumuz güçlü, fakat sınırlı çevremizi kullandık. Bu yüzden sizleri, bu etkinliği kolektif hayalgücümüzü ve eylem taktiklerimizi geliştirmekte kullanmaya davet ediyoruz.

Bizler, Alternatif Bilişim Derneği olarak, internetin herkesin temel hakkı olduğunu, özgür ve eşit olması gerektiğini ve hak mücadelesi için elzem olduğunu düşünüyoruz. Eğer siz de özgür, güvenli ve açık bir internet istiyor ve bunun için mücadele ediyorsanız, sizlerden Internet Ungovernance Forum'a mümkün olduğunca katkı sunmanızı ve destek olmanızı istiyoruz.

Ayrınıtılı bilgi için: https://iuf.alternatifbilisim.org/