Gelenekten Geleceğe İnteraktif Masallar "DE'03: Dekonstract"

güncelleme: yayınlama:

Amber Fest'14 / DE'03: DEKONSTRACT.01: KNIT

Tarih: 10 Kasım 2014
Saat/Yer: 21.00 / Rawİstanbul, Karaköy

Bu proje, İstanbul Kalkınma Ajansı ve İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin desteğiyle çalışmalarına kooperatif olarak devam eden DECOL (Dijital Deneyimler Kolektifi) tarafından dzüenlenmektedir. BİLGİ Görsel İletişim Tasarımı Bölümü'nün sahipliğindeki proje, dijital tasarımcılardan oluşan bir yeni medya sanatları kooperatifinin kurulması konusunda hazırlanmıştır. 

DE'03:DEKONSTRACT.01:KNIT Türkiye’deki ilk teknoloji ve sanat kooperatifi girişimi olan DECOL (Dijital Deneyimler Kolektifi), “Gelenekten Geleceğe İnteraktif Masallar” konseptiyle tasarladığı “DE'03: Dekonstract” serisinin ilki olan “01:Knit” deneyiminin açılışına gelenlere kadim dantel motiflerini kullandığı meditatif dijital bir görsel/işitsel  yolculuk sunmaya hazırlanıyor.  Bu eşsiz yolculuk deneyimi, Türkiye'nin tek teknoloji ve sanat festivali olan Amber Fest Sanat ve Teknoloji Festivali bünyesinde, RAW - Karaköy'de 10 Kasım 2014 tarihinde 21.00da başlayacak.

SANAL SANAT FORMU OLARAK DANTEL DECOL, motifilerin geometrisini, onu ören kadınların duygularını anlattıkları sözsüz iletişim örüntüleri olarak görüyor. Bu motifleri metabolizmasında yapı bozumuna (dekonstrüksüyon) uğratıyor. Işık, görüntü ve sesi örerek oluşturduğu atmosferi mekanın fiziksel hacmi ile birleştirerek izleyicilerin çevresinde bir aura oluşturmayı deniyor. İzleyiciyi, zaman ve mekanda çok merkezli akışkan bir yolculuğa davet ediyor. Dantel desenlerinden esinlenerek tasarlanan bir ekranda başlayan yolculuk; görsel ve işitsel öğeler birbiri üzerine örünerek sinestezik bir deneyime dönüşüyor.

DİJİTAL SANATÇILAR VE GELENEK DECOL’den Nebi Cihan Çankaya: “DE’03:Dekonstract serisinde, geleneksel sanat formlarımızı yapıbozumuna uğratıp, dijital ortamda yeniden inşa ediyoruz. Serinin ilk deneyimi olan Knit performansı için tasarlanmış görsel-işitsel deneyim, etnik ezgilerinin kullanıldığı bir canlı Dj / Vj performansına dönüşüyor.” DECOL’den Ahmet Said Kaplan:  “Geleneksel oya ve dantel desenlerimiz ile müzik ve dijital görsel sanatın olduğu sihirli bir zaman makinesi yaratıyoruz.  Bu kadim desenlerin yarattığı örüntüler, zaman ve mekanla ilişkimizin karıştığı bir deneyim yaşatıyor.” DECOL’den Mert Uzbaşlı: “Knit performansında dantel örüntülerinin kullanıldığı sahne , izleyicilerin DECOL’ün dijital dünyaya açtığı yeni algı kapısından içeri girmesi için tasarlandı.” Performansın müziklerini tasarlayan Hazal Döleneken: “Dantel sanatının dünyanın farklı yerlerinde farklı zamanlarda bir sebep ve sonuç ilişkisine bağlanmış iletişim aracı olarak görülmesi, performansın müziğine de yansımış ve mekanla zamanın ötesinde bir iletişim deneyimine dönüşmüştür.”

SANAT DENEYİMİNDE Kİ DÖNÜŞÜM: YENİ MEDYA SANATI Dijital teknolojilerin, sanat süreçlerindeki teknik bir araç olmaktan çıkıp mecranın kendisi haline gelmesiyle, sanat takipçisinin eserle ilişkisi işitsel-görsel-dokunsal bir çoklu duyu deneyimine dönüşmüştür. Dijital Deneyimler Kolektifi, yeni medya sanatlarını kamusal alanlara taşıyarak toplumun tüm kesimlerini sanat algısındaki sanal dönüşümün deneyimleyicisi haline getirmeyi amaçlamaktadır.

KAMU, ÜNİVERSİTE VE TASARIMCI İŞBİRLİĞİ: DECOL İstanbul Kalkınma Ajansı ve İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin desteğiyle çalışmalarına kooperatif olarak devam eden DECOL, 1 yıl içinde “DE’03:Dekonstract” serisiyle geleneksel sanat değerlerimizi dijital olarak yeniden yorumladığı altı etkinlikten oluşan bir seri planladı. WEB: http://03.decol.tv EVENT: http://dnrl.in/DE03Dekonstract01Knit AMBERFEST: http://www.amberplatform.org/tr/festival/