"Şiir Yazmasam Yaşamak Kolay"

İki şairden şiir üstüne bir söyleşi

Tarih: 28 Kasım 2014, Cuma
Saat: 14.00Yer: santralistanbul Kampüsü, E1-301

Konuşmacılar: Egemen Berköz, Âba  Müslim Çelik

Egemen Berköz ve Âba Müslim Çelik çocukluktan bugüne kadarki  “kırılgan hayatlarının” bizzat kendi iç doğalarındaki yansımalarına değinirken, toplumsal-sosyal anlamda yaşayan hayata da şiir örnekleriyle göndermede bulunacaklar.

Bu etkinlik, İstanbul Bilgi Üniversitesi Sanat ve Kültür Yönetimi Bölümü tarafından düzenlenmiştir.

İletişim için: Miray Çakıroğlu / 212-311 7539

Egemen Berköz:
1941’de Karadeniz Ereğli’de doğdu. Çocukluğunu ve ilk gençliğini Ereğli, Zonguldak ve Bolu’da yaşadı. Ankara’da Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi’nde İtalyan Filolojisi okudu. Bolu’nun yerel gazetelerinin dışında ilk şiiri Yeditepe’de yayımlandı. Bunu sonraki yıllarda, Dost, Ataç, Yelken, Devinim, Yordam, kurucularından olduğu Alan 67, Şiir Sanatı, Soyut, Yeni Dergi, Papirüs gibi dergiler izledi. Cumhuriyet Gazetesi’nde köşe yazıları yazmaya devam ediyor.

Yapıtları: Çin Askeri Ah Devran (1966), Yalnızlıklar! Yalnızlıklar! (1977), Bu Kitapta Sen Nerdesin? (1981).

Âba Müslim Çelik:
1952 Erzincan merkez ilçe doğumlu. Ankara’da haritacılık okudu. Bingöl ilinde harita teknik memuruydu. Bursa Eğitim Enstitüsü’nün Türkçe edebiyat bölümünü bitirdikten yıllar sonra, Anadolu Üniversitesi’nde lisans tamamladı. Muş, İstanbul, Yalova’da liselerde çalıştı. Yan uğraşları olan türkücülük, boks, tiyatro gibi uğraşlarının, şiirin önüne geçmesine izin vermedi. İlk şiiri, Anadolu’da bir yerel gazetede (1972), sonraki şiirleri 1981’den itibaren Yazko Edebiyat, Yarın, Varlık, Türk Dili, Gösteri, Milliyet Sanat, Yaşam İçin Şiir, Adam Sanat, Üç Nokta, Evrensel Kültür, Sözcükler, kitap-lık, Akköy, Har, Sincan İstasyonu ve bu gibi dergilerde yayımlandı; Cumhuriyet, Evrensel, Birgün gazetelerinde ara sıra yazıyor. Bazı şiirleri yabancı dillere çevrildi. İki şiiri bestelendi. Türkiye Yazarlar Sendikası (genel sekreterliği) görevini sürdürüyor. Uluslararası ve Türkiye Pen, Besam ve Edebiyatçılar Derneği üyesidir.

Yapıtları: Peryavşan (1989 Ceyhun Atuf Kansu Şiir Ödülü), İhbarlı Gül (1991), Erzincan’da Yağmurun Şarkısı (1993), Hayriye Yitik Ülke (1995), Göğü Kokla Açılırsın (1997), Lirkuşu (2000), Nazım Hikmet Yahşi Güzel (2002), Küçücek (Çocuklar Üzerine) (2004), Kızbes (Kendi Seçtikleri) (2006), Bülbülün Ölümü (2007), Necatigül (2008 Cemal Süreya Şiir Ödülü), Bursa Lirikleri (2009), İpek Mendil İçindeki Sevgili (Şiir Üzerine İnceleme Yazıları) (2010), İstanbul Lotus (2014), Paris’te Kavalla Son Prelüd (2014).