Mürekkep ve Piksel: Kevin (Kal) Kallaugher

güncelleme: yayınlama:

Tarih: 9 Ekim 2015
Saat: 14.00-16.00
Yer: santralistanbul Kampüsü, ÇSM 404

İstanbul Bilgi Üniversitesi, The Economist Dergisi ve The Baltimore Sun Gazetesi’nin siyasi karikatüristi Kevin (Kal) Kallaugher’i ağırlayacak. İletişim Fakültesi'nin davetiyle “Mürekkep ve Pixel: Kevin (Kal) Kallaugher ile 21. Yüzyılda Siyasi Karikatürist Olmak” başlıklı söyleşide konuşma yapacak Kallaugher'in eserlerinden oluşan sergi de 5-23 Ekim tarihleri arasında ziyaretçilere açık olacak.

İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi, ABD İstanbul Başkonsolosluğu’nun özel davetlisi olarak İstanbul’a gelen, 20. yüzyılın önde gelen çizerlerinden Kevin (Kal) Kallaugher’in “Mürekkep ve Pixel: Kevin (Kal) Kallaugher ile 21. Yüzyılda Siyasi Karikatürist Olmak” başlıklı söyleşisine ev sahipliği yapacak. Londra merkezli The Economist Dergisi ile The Baltimore Sun Gazetesi’nin editoryal karikatüristi Kallaugher, günümüz dünyasında siyasi karikatür çizerliğine ilişkin görüşlerini aktaracak, katılımcıların sorularına yanıt verecek.

Programın ikinci bölümünde, İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Nalçaoğlu moderatörlüğünde Kevin (Kal) Kallaugher ve çizer M. Kutlukhan Perker’in katılımıyla “Türkiye’de Siyasi Karikatürist Olmak” başlıklı söyleşi düzenlenecek.

Etkinlik kapsamında, BİLGİ Çağdaş Sanatlar Müzesi’nde (ÇSM) Kevin Kallaugher’in karikatürlerinden oluşan bir seçki de sergilenecek. The Economist portfolyosunda 4.000’in üzerinde basılmış karikatür, 140 dergi kapağı, 2008 yılında küresel ekonomik kriz hakkında tasarladığı “Credit Crunch” adlı masabaşı oyunu ve ödüllü üç resimli duvar takvimi bulunan Kevin (Kal) Kallaugher’in eserlerinden oluşan seçki 5 – 23 Ekim 2015 tarihlerinde ÇSM giriş katında görülebilecek.

Kevin Kallaugher hakkında:
1977’de Harvard Üniversitesi’nden mezun olan Kevin (Kal) Kallaugher, 1978 yılında The Economist’in 145 yıllık tarihindeki ilk kadrolu çizeri oldu. Takip eden yıllarda Londra’da The Observer, The Sunday Telegraph, Today ve The Mail on Sunday gibi gazeteler için çizerlik yaptı. 1988’de The Baltimore Sun’da editoryal karikatürist olarak görev almak üzere ABD’ye döndü. 1988 - 2006 yılları arasında hem The Economist hem The Sun için 4000’in üzerinde karikatür çizdi. 2012 yılında The Sun’da editoryal karikatürist olarak göreve başladı. Karikatürleri; Le Monde, Der Spiegel, The New York Times, Time, Newsweek ve The Washington Post da dahil olmak üzere dünya çapında 100’ün üzerinde gazete ve dergide yayınlandı. Çizimleriyle dünyanın farklı ülkelerinde prestijli ödüller kazanan Kallaugher son olarak Avrupa Yılın Karikatürü 2014 Büyük Ödülü’nün sahibi oldu. Bir dönem Amerikan Editoryal Karikatüristleri ve Uluslararası Karikatürist Hakları Ağı’nın başkanlığını yaptı. Çalışmaları; Londra’daki Tate Galerisi ve Washington’daki Kongre Kütüphanesi de dahil olmak üzere pek çok ülkede sergilendi. 25’i aşkın ülkede ilgiyle takip edilen özel söyleşilerde konuşma yapan Kallaugher, 2011 yılında TEDx konuşmacıları arasında yer aldı.