Sosyoloji Bölümü Çarşamba Konuşmaları-16: “Kıbrıs’ta Bellek Politikaları: Resmi Söylemler ve Diğerleri”

Tarih: 14 Ekim 2015 Çarşamba
Yer: santralistanbul Kampüsü, E2-302

Konuşmacı: Dr. Rabia Harmanşah (Koç Üniversitesi)

Konuşma, Kıbrıs’ta etnik çatışma ve 1974 öncesindeki ortak yaşama ilişkin Kıbrıslı Rumların ve Türklerin kollektif hafızaları üzerine odaklanıyor. Çatışan milliyetçi söylemleri ve ihtilaflı tarih anlatımları ile Kıbrıs bize ulusal belleğin inşasına dair tipik bir örnek sunuyor. Ancak, kollektif bellekleri benzer oluş(turul)um süreçlerinden geçse de, Kıbrıslı Rumlar ve Türkler geçmişe ilişkin hatırlama, unutma ve anma pratiklerinde farklılaşırlar. Bu konuşmada, Kıbrıs’ta resmi söylemlerin yanısıra, farklılaşan alternatif ve saklı ‘diğer’ anlatımların ele alınması amaçlanıyor. Konuşmacı, Kuzey ve Güney Kıbrıs’taki kültürel ve dini mekanlar üzerinden gerçekleştirdiği doktora araştırması ile adadaki iki toplumlu araştırma merkezlerinde gerçekleştirdiği arşiv projesi çalışmalarına dayanıyor.

Rabia Harmanşah:
Rabia Harmanşah, kültürel antropoloji alanında doktorasını University of Pittsburgh’da tamamladı. Politik antropoloji, toplumsal bellek, maddi kültür çalışmaları, kültürel miras ve müzeler, din antropolojisi, Bektaşilik-Alevilik konularında uzmanlaşan Harmanşah, halen Koç Üniversitesi Otobiyografik Bellek Araştırmaları Laboratuvarı’nda çalışmalarını sürdürmektedir.