amber’15 Sanat ve Teknoloji Festivali

güncelleme: yayınlama:

“ÇALIŞIYORUM ÖYLEYSE VARIM - LABORO ERGO SUM”

Tarih: 6-25 Kasım 2015  

amber’15 Sanat ve Teknoloji Festivali İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi evsahipliğinde ve DECOL sponsorluğunda düzenlenmektedir.

Hayal gücü ve teknoloji üzerinden günlük hayata farklı, sorgulayıcı ve düşündürücü bir gözle bakan ve bu yıl 9.su düzenlenen uluslararası amber’15 Sanat ve Teknoloji Festivali’nin bu yılki teması "Laboro Ergo Sum / Çalışıyorum Öyleyse Varım" ile, ütopya ve distopyaların ötesine geçerek, bugünkü gerçekliğimize dönüşen dijital devrimin iş ve emek dünyasında etkilerini konu ediyor.

Connecting Cities Projesi, In-Situ ve DECOL Kooperatif işbirliğiyle 6-15 Kasım 2015 tarihleri arasında gerçekleşecek olan amber’15 Sanat ve Teknoloji Festivali, Adahan İstanbul Oteli, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Akbank Sanat, İTÜ Taşkışla ve İskele 47 olmak üzere beş mekana yayılıyor. Sanatla yeni teknolojilerin kesişiminde sergiler, atölye çalışmaları, bu senenin teması etrafında düzenlenen paneller, performanslar ve özel etkinlikler festival takipçileri ile buluşuyor. Festivalde bu yıl, Avusturya, Almanya, Birleşik Krallık, Belçika ve Türkiye’den sanatçılar eser ve projelerini sergiliyor. Ayrıca, "Çalışıyorum Öyleyse Varım" teması, bir dizi panel ve oturumla sanattan açık kaynağa, göçmen emeğinden geleceğin beden ve emek kavramlarına kadar geniş bir perspektifte tartışma gündeminde olacak. Festival kapsamında atölye çalışmaları, performanslar ve özel etkinlikler de yer alıyor.

Festival İlk Etkinliği Göçmen Emeği Konulu Panel
AmberFestival, 6 Kasım Cuma akşamı festivale katılan sanatçıların da katılımıyla, Adahan İstanbul Oteli Sergi Salonu’nda gerçekleşecek olan, Göçmen Emeği konulu panelle başlıyor. Açılışı takiben, ertesi gün 7 Kasım Cumartesi günü İstanbul Bilgi Üniversitesi santralistanbul Kampüsü Enerji Müzesi’nde festival etkinlikleri gerçekleşecek.

İki Mekanda 4 Farklı Sergi
Avusturya, Almanya, Birleşik Krallık, Belçika ve Türkiye’den katılan sanatçıların eserlerinden oluşan LABORO ERGO SUM, IC Works, Marx 2.0, ve LABORO ERGO SUM-Kolektif Seçki olmak üzere 4 farklı sergi, Adahan İstanbul Sergi Salonu ve İstanbul Bilgi Üniversitesi santralistanbul Kampüsü Enerji Müzesi’nde 7-15 Kasım tarihleri arasında gezilebilecek.

amberPlatform Tema Sergisi santralistanbul'da
amberPlatform her yıl olduğu gibi bu yıl da festival kapsamında tema sergisi düzenliyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi santralistanbul Kampüsü’nde izleyicisi ile buluşacak olan amberPlatform tema sergisi, Laboro Ergo Sum başlığı altında çalışma ve emek konularını dijital-sonrası günümüz koşullarında ele alıyor. Bu yıl iki bölümden oluşan serginin bir bölümü Ekmel Ertan küratörlüğünde hazırlanırken; diğer bölümü ise amberPlatform’un sene başında yaptığı çağrıya başvuran sanatçıların ortak seçkisi ile oluştu. Bu sene ilk defa denenen kolektif seçki sisteminde, sergilenecek işler, tüm başvuranların katılımı ile iki aya yayılan toplantılarla belirlendi. Bu süreç ve sergi amberPlatform’un iki senedir sürdürmekte olduğu açıklık ve katılımcılık ile organizasyonun tabandan yeniden inşa edilmesini dijital-sonrası sanat politikaları için bir model önerisi geliştirme çabasının da bir örneğini oluşturuyor.

Katılımcı Kürasyon
Sergilerin ve diğer etkinliklerin bir önemli yeniliği de amberFestival’in bu sene kürasyonu da katılıma açması. Sanatçı, araştırmacı ve küratörler, bu yıl amberFestival’e modüller ekleyerek festivali zenginleştiriyor ve kapsamını genişletiyor. Marx 2.0 projesinin yanı sıra, GDT (Türkiye Oyun Geliştiricileri Derneği) ve BUG (Bahçeşehir Üniversitesi Oyun Laboratuarı) işbirliği ile gerçekleşen Oyun Maratonu bu çalışmalara örnek oluşturuyor. Bu kapsamdaki bir diğer proje olan "İzlek" ise, dans sanatçısı Ayşe Orhon öncülüğünde emek teması üzerindeki tartışma zeminini, bu kez dans ve performans etrafında yeniden açıyor.

"Kimin Sesi?: Koreograf-İcracı-İzleyici İlişkisi" (8 Kasım Pazar, 19:30) "Kolektifin İnşası" (9 Kasım Pazartesi, 19:30) "Mekân: Hayal, İnşa, Dönüştürmek, Paylaşmak" (13 Kasım Cuma, 19:30) ve "Var Olmak ve Görünür Olmak İçin Örgütlenmek" (15 Kasım Pazar, 19:30) olmak üzere dört oturumda gerçekleşecek olan "İzlek" etkinlikleri, İstanbul Bilgi Üniversitesi santralistanbul Kampüsü Enerji Müzesi'nde yer alacak.

Fırat Arapoğlu küratörlüğünde, İnsel İnal, Çağrı Saray öncülüğünde amber’15’e eklemlenen Marx 2.0 sergisinde ise bu isimlerin yanı sıra, Dilan Bozyel, Serkan Taycan, Yeni Anıt ve Mehmet Ögüt'ün eserleri de sergileniyor. Bu sergi, Türkiye'de yeni medya ile çağdaş sanat arasındaki sınırları kaldıran ve diğer işlevlerinin yanı sıra bir ifade aracı olarak amberFestival’in dilini ve zeminini genişleten bir uygulama oluşturuyor. Marx 2.0 sergisi, Adahan İstanbul Otel'de yer alacak.

6-7-8 Kasım Panel Günleri
amberFestival "Çalışıyorum Öyleyse Varım" temasını bir dizi oturumla tartışma gündemine getiriyor. Açılış günü 6 Kasım'da 17:00-19:00 saatleri arasında Adahan İstanbul Otelde "Göç ve Emek" başlıklı panelin yanı sıra, "Daha İyi Bir Dünya İçin Oyunlardan Ne Bekliyoruz?" başlıklı bir de kısa panel yer alacak.

7 Kasım Cumartesi günü, Beyoğlu Akbank Sanat'ta 11:00-18:00 saatleri arasında sanat ve emek ilişkisini ele alan 2'şer saat süreli üç panel yer alacak: "Sanat Emek Olurken, Emek Sanat Olurken", "Geleceğin Emeği, Emeğin Geleceği" ve "Sanatta Emek".

8 Kasım Pazar günü ise, İstanbul Bilgi Üniversitesi santralistanbul Kampüsü’nde, 11:00-20:30 saatleri arasında dört panel yer alıyor:

”Çatallama ve özgür lisanslama azatlaştırıcı uygulamalar mı? Peer-production pratikleri ve ağlandırılmış enformasyon ekonomisi üzerine bir tartışma” ”Bir azatlaştırma aracı olarak özgür lisanslama: Dijital emeğin metalaşmasını önleyici stratejiler üzerine bir sunum” "Küçülmek Güzeldir" "Toplum Bilim Emek Özel Sayısı"  "Dikkat Ekonomisi ve Medya Sanatında Dağıtılmış Eser Sahipliği"

İzleyiciyi yeniden düşünmeye ve konuşmaya davet eden bu oturumlarda, sanatta emek kavramını ele alan kitabı yeni yayınlanan Bojana Kunst ile Burak Delier ve Pascal Brunet; posthuman, transhuman kavramları üzerine çalışan Stefan Sorgner ile Bülent Somay ve Buğra Karabey tartışmayı izleyicileri de katarak genişletecekler.

Tiziana Terranova’nın tezlerine Ayhan Aytes, yorumları ile müdahale edecek. Yeni İnsan Yayınları’nın ve Toplum ve Bilim Dergisi’nin panelleri emek konusunu farklı bakışlarla derinleştirecek.

amberPlatform/BIS
BİS etkileşimli yeni medya ve yeni teknolojiler alanında, sanatsal bir bakış açısıyla, araştırma, üretim, eğitim ve ağ oluşturma olmak üzere dört temel başlık altında ulusal ve uluslararası etkinlikler gerçekleştirir.

BİS Beden-İşlemsel Sanatlar Derneği, beden ve işlem odaklı sanatsal ifade biçimlerini araştırmayı amaçlayan İstanbul merkezli bir oluşumdur. 2007 yılında, dans, performans, tasarım müzik, sosyal bilimler, mühendislik gibi çeşitli disiplinlerden gelen sanatçı ve araştırmacılar tarafından dernek olarak kurulmuştur. BİS’in kurucuları, yeni teknolojilerin dönüştürdüğü global dünyada, teknoloji ve sanat bağlamında yerel bir tartışma ve üretim alanı oluşturmak üzere bir araya gelmişlerdir.

BİS, her yıl belirlenen bir tema çerçevesinde, 2007 yılından bu yana amberFestival’i, 2009 yılından bu yana beri amberKonferans’ı düzenlemektedir. 2008’den bu yana Kafkas ülkeleri, Orta Doğu, Türk Cumhuriyetleri ve komşu ülkeleri odağına alan İstanbul merkezli, Doğu’ya ve Batı’ya açılan bir sanat ve teknoloji ağı olan amberNetwork’ün faaliyetleri devam etmektedir.

Daha fazla bilgi için:
http://amberplatform.org
http://15.amberplatform.org