Cizre’den Çocukların Sesleri

Tarih: 17 Kasım 2015 Salı
Saat: 17.30-19.00
Yer: santralistanbul  Kampüsü, E1 - 304

Konuşmacı: Ezgi Koman (Gündem Çocuk Derneği Çocuk Hakları Merkezi Koordinatörü)

Bu etkinlik  İstanbul Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi  tarafından düzenlenmektedir.

Türkiye’de Kürt sorunu sebebiyle 30 yıldan fazla süren çatışmanın ardından gerçek bir barıştan söz etmek toplumun tüm kesimlerinin barışın inşası sürecinde etkin rol oynamalarıyla ve bu sürecin her kesimin ihtiyaç ve beklentilerinin temel alınarak kurgulanmasıyla mümkün. Türkiye’de, barışın inşası sürecinde çocukların gereksinimleri, beklentileri temel alınır ve bu süreçte çocuklar özne olarak yer alabilirlerse barış kalıcı bir kültüre, temel bir toplumsal ilkeye dönüşebilir. Tam da bu yüzden başta sürekli çatışmayla gündeme gelen Cizre’de yaşayan çocuklar olmak üzere, çocukların görüşleri çok önemli ve değerli. Buradan hareketle; Demokrasi ve Barış Konferansı’nın Cizre Yerel Toplantısı 22-24 Mayıs 2015 tarihlerinde çocuk ve gençlerle yapıldı. Gündem Çocuk Derneği tarafından koordine edilen toplantıda barış, video ve radyo programı, duvar boyama sanatı, ritim ve müzik atölyeleri gerçekleşti ve çocukluğu Cizre’de geçen gazeteci Ayşegül Doğan’ın moderasyonunda, Cizre Dörtyol Parkı’nda yapılan forumla sonlandı. Konuşmada; atölye ve forumun çıktıları aracılığıyla çocuk sesleri paylaşılacak ve konuşulacaktır.

Ezgi Koman:
Ezgi Koman, Hacettepe Üniversitesi Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü’nden mezun oldu. Engelli çocuklarla çalıştıktan sonra kuruculuğunu yaptığı Çatı Çocuk Kütüphanesi ve Sanat Atölyesi’nde, çocuk kültürü alanında çalıştı.  2000-2006 Kasım ayına kadar BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin yaşama geçirilmesini hedefleyen aylık anne baba ve eğitimci dergisi Çoluk Çocuk’un yazı işleri müdürlüğünü gerçekleştirdi. Kasım 2006 tarihinden - Temmuz 2012 tarihleri arasında, insan hakları örgütleri tarafından oluşturulan İnsan Hakları Ortak Platformu’nda diyalog ve savunuculuk koordinatörlüğünü yaptı. Temmuz 2012’den beri kurucusu olduğu Gündem Çocuk Derneği’nin Çocuk Hakları Merkezi’nin koordinatörlüğünü yürütüyor.