SEÇBİR Konuşmaları-48: Toplumsal Sorunları Eğitim Ortamında Ele Almak

güncelleme: yayınlama:

Öğretmenlerin ve Akademisyenlerin Birlikte Öğrenme ve Üretme Deneyimi

Tarih: 18 Kasım 2015 Çarşamba
Saat: 17.00-18.30
Yer: santralistanbul Kampüsü, E2-302

Konuşmacılar: 
Melisa Soran (SEÇBİR)
Ayzin Çelik (Terakki Vakfı Okulları)
Yeşim Er Özcan (Terakki Vakfı Okulları)

Okul toplumun küçük bir nüvesi. Yoksulluktan ayrımcılığa, kadına yönelik şiddetten, engelliler hakkındaki yaygın önyargılara kadar birçok sorun okul ortamında öyle ya da böyle konuşuluyor ya da bizzat deneyimleniyor. Ne var ki, derslerinde bu sorunları ele almaya ve öğrencileri duyarlı ve aktif yurttaşlar haline getirmeye çalışan öğretmenlere uygun bir ortam ve destek sağlanabildiğini söylemek zor. 

Konuşmada, İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (SEÇBİR) ve Terakki Vakfı Okulları ortaklığıyla öğretmenlere böyle bir desteği sağlamak amacıyla yürütülmüş bir projenin deneyimi ve bulguları paylaşılacaktır. “Toplumsal sorunlar konusunda duyarlı ve donanımlı bir eğitimci kadroyu nasıl yetiştirebiliriz? Bu sorunları farklı sınıf düzeylerinde nasıl tartışmaya açabilir ve bu yolla öğrencilerimizin bu sorunlar karşısında güçlenmelerini nasıl sağlayabiliriz? Bu anlayışı okulun genel yaşantısına ve atmosferine nasıl yansıtabiliriz?” gibi soruların tartışmaya açılacağı konuşmada, ayrıca proje kapsamında geliştirilen ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları’nca e-kitap olarak tasarlanan  ‘Toplumsal Sorunları Eğitim Ortamında Ele Almak Engelliliğe ve Cinsiyete Dayalı Ayrımcılık: Örnek Ders Uygulamaları’ başlıklı e-kitap tanıtılacaktır. 

SEÇBİR Konuşmaları dizisi, İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (SEÇBİR) tarafından düzenlenmektedir.

www.secbir.org

Melisa Soran:
Melisa Soran, Lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde ve yüksek lisans eğitimini aynı üniversitenin Eğitim Bilimleri Programı’nda tamamlayan Soran, Eylül 2012’den beri İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Merkezi’nde çalışıyor.

Ayzin Çelik:
Ayzin Çelik, Hacettepe Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü’nden mezun olan ve şu an Terakki Vakfı Okulları’nda çalışan Çelik, 20 yıldır sınıf öğretmenliği yapıyor.

Yeşim Er Özcan:
Yeşim Er Özcan, Dokuz Eylül Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği Bölümü’nden mezun olan ve şu an Terakki Vakfı Okulları’nda çalışan Er Özcan, 7 yıldır Türkçe öğretmenliği yapıyor.