Şimdi Dinleme Zamanı

güncelleme: yayınlama:

Kentlerdeki Suriyeli Sığınmacıları Anlamak 

Tarih: 16 Aralık 2015, Çarşamba
Saat: 10.30-14.00
Yer: santralistanbul Kampüsü E1-301

Konuşmacılar: 
Metin Çorabatır (Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Eski Dış İlişkiler Sorumlusu) 
Prof. Dr. Ayhan Kaya (İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi)
Avukat Taner Kılıç (Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Başkanı)
 Klinik Psikolog Cansu Alözkan (Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği Ruh Sağlığı Hizmetleri Sorumlusu)

İstanbul Bilgi Üniversitesi Halkla İlişkiler Programı son sınıf öğrencileri her yıl gerçekleştirdikleri seminer dizisini sürdürüyor. Bu yılki seminer, Suriye’deki savaş sürerken ülkemizdeki “öteki”yi anlamak üzere “Şimdi Dinleme Zamanı” başlığıyla düzenleniyor. Seminerin temel amacı, göç ve sığınmacılık konusunun ve yaşanan sürecin insan hakları açısından değerlendirilmesi. Seminerde, özellikle kentlerde yaşayan Suriyelilerin yaşam şartları ve toplumsal etkileşim ele alınacak. “Şimdi Dinleme Zamanı” ile sığınmacılık konusunun farklı açılardan değerlendirilmesi, kamuoyunun bilgilendirilmesi, durumun orta ve uzun vadede toplumsal etkilerinin tartışılması ve bu konuda bilinç yaratılması da hedefleniyor.

Sıcak gündemdeki Suriyeli sığınmacıların durumunu değerlendirerek bilgi alışverişinde bulunulması amaçlanan seminerde, mesele özellikle insan hakları açısından değerlendirilecek. Aynı zamanda seminerde sığınmacıların barınma, sağlık, gıda ve eğitim gibi temel ihtiyaçlarına yönelik sivil toplum çalışmaları da paylaşılacak. Seminerde, kavramları anlatmak, durumu derinlemesine değerlendirmek üzere konuklar konuşma yapacak. Ayrıca Hayata Destek Derneği, Hamiş Suriye Kültür Merkezi ve Small Projects Istanbul gibi sivil toplum kuruluşlarından temsilcilerin katılacağı; sahada yapılan çalışmaların, deneyimlerin ve ihtiyaçların ele alınacağı bir panel de gerçekleşecek.

Suriye'de savaş sürerken ülkemizdeki “öteki”yi anlamak için düzenlenen etkinlik kapsamında bir karikatür sergisi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Sistemleri öğrencileri tarafından hazırlanan, konuyla ilgili mini belgesel film gösterimi de yer alacak. Suriyeli öğrenci ve öğretmenlerle gerçekleştirilen mini belgesel, özellikle eğitim konusuna vurgu yapıyor. Seminer kapsamında ayrıca, Suriyeli öğrencilerin katılımıyla meseleyi tartışacak bir atölye çalışması da planlanıyor.

Seminer ilgilenen herkesin katılımına açıktır.

www.facebook.com/simdidinlemezamani

#dinlemezamani