Savaş Ortamında Çocuk Olmak

Tarih: 12 Aralık 2015, Cumartesi
Saat: 10.30-13.00
Yer: santralistanbul Kampüsü, E1-301

Bu panel, Çocuk Koruma Merkezlerini Destekleme Derneği (ÇOKMED) koordinasyonunda, BİLGİ ÇOÇA işbirliğinde ve İstanbul Hollanda Başkonsolosluğu desteğiyle “Gençlerden Gençlere Yaşam Becerileri Projesi” kapsamında, BİLGİ Psikoloji Kulübü ve BİLGİ Açık Kapı ev sahipliğinde düzenlenmektedir.

Savaş ve çocuk, birlikte asla düşünülemeyecek iki kavram.

Çocuk hakları ihlallerinin en acı örneklerinin yaşandığı savaşlar, 21. yüzyılda bile önlenemiyor. Savaş ve çatışmalardan en çok çocuklar etkileniyorlar. Çocuk ölümlerinin büyük kısmı açlık ve hastalıklar nedeniyle oluşuyor. Hayatta kalabilen çocuklar kalıcı sakatlıklarla yaşamlarını sürdürmeye çalışıyorlar. Şiddet ve işkence görebiliyorlar. Annesiz, babasız, evsiz, korunmasız ve eğitimsiz kalabiliyorlar. Yaşam boyu uğradıkları ruhsal travmayla baş etmeye çabalıyorlar. Temel çocuk haklarından yoksun kalıyorlar.

Toplumumuzda savaş mağduru çocuklar hakkında farkındalık oluşturmayı amaçlıyoruz. Savaşın çocuklar üzerindeki etkilerini anlayabilmek için, bireysel ve toplumsal olarak sorumluluklarımızın neler olduğunu ve neler yapabileceklerimizi uzman konuşmacılar eşliğinde tartışacağız.

Konuya ilgi duyan herkes panele davetlidir.

PROGRAM AKIŞI

10.30-10.45      Açılış
Feyzan Ustamehmetoğlu (Savaş Ortamında Çocuk Olmak Proje Sorumlusu, İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü)

10.45-11.00      Gençlerden Gençlere Yaşam Becerileri Projesi Tanıtımı
Prof. Dr. Tolga Dağlı (Çocuk Koruma Merkezlerini Destekleme Derneği Başkanı)

11.00-11.10       Mini Fotoğraf Gösterimi
Alper Tuğra Çakıcı (BBC kameramanı)'nın fotoğraflarıyla

11.10-11.30       Ara

11.30-13.00      Panel
Moderatör: Prof. Dr. Tolga Dağlı (Marmara Üniversitesi)

11.30-12.00      Savaş Ortasındaki Bir Çocuğu Dinlemek: Savaşın Çocuk Üzerindeki Etkilerinin Nasıl Farkına Varabiliriz?
Yrd. Doç. Dr. Elif Göçek (İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü)

12.00-12.30      Her Yönüyle Savaşın Türkiye'ye Sürüklediği Çocuklar
Göksel Göksu (CNN Türk Muhabiri)

12.30-13.00      Savaş, Göç ve Çocukluk: Sahadan Deneyimler ve Uygulamalar