Çarşamba Konuşmaları-19: Irkçılık ve İnsan Merkeziyetçilik (Topyekün Özgürleşme Mümkün mü?)

güncelleme: yayınlama:

Tarih: 23 Aralık 2015
Saat: 16.00-18.00 
Yer: santralistanbul Kampüsü, E1-303A 

Konuşmacı: Güray Tezcan (“Yeryüzüne Özgürlük Derneği” aktivisti ve çevirmen )

Çarşamba Konuşmaları İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü tarafından düzenlenmektedir.


Hitler milyonlarca Yahudiyi, Romanı, eşcinseli, engelliyi, sosyalisti kıyımdan geçirirken ikinci seçimini nasıl kazandı? Peki Auschwitz gibi imha kampı dizaynlarının Ford'un araba fabrikaları ve mezbahalar ile ne alakası var?

Bugün hâlâ fiilen kölemiz olan hayvan, en apaçık öteki olarak karşımızda duruyor; ancak ötekileştirmenin ve köleliğin tarihi hayvanla sınırlı değil; aksine, ancak bütün köleleştirmeleri ve ötekileştirmeleri birlikte ele alabilmek, tahakküm karşıtı mücadeledeki hedefimizi keskinleştirebilir.

Tahakkümün tarihi ve bugününe dair birçok meseleyi tartışacağımız, insan-hayvan ve doğanın top yekün kurtuluşu için kendimiz başta olmak üzere medeniyetin tüm parçalarını eleştireceğiz.

Yeryüzüne Özgürlük aktivisti ve Etin Cinsel Politikası kitabının çevirmenlerinden Güray Tezcan, yapacağı sunumda türcülüğün ırkçılık, cinsiyetçilik ve militarizmle bağlarına değinecek, ardından da hayvan özgürlüğünün bazı farklı pratiklerine yer verecek. Sunumun ardından soru-cevaplı forumda meselenin beraber tartışılması amaçlanıyor.

Dikkat: Konu, sağlıklı vegan beslenme veya hayvan sevgisi değildir.