Oyun: “Gençler Masası”

güncelleme: yayınlama:

Tarih: 24 Mart 2016, Perşembe
Saat: 12.30
Yer: Kuştepe Kampüsü, BS


Komedi | Tek Perde | 55 Dakika

Oyuncular: Gizem Mercan Ağçal, Süreyya Bursa, Hasan Canberk Karaçay, Merve Şen
Yöneten: Baran Şaşoğlu
Dramaturg: Süreyya Bursa
Kostüm: Esra Şener
Afiş: Nevzat Çökmez
Fotoğraflar: Simru Hazal Civan

Santral Kumpanya’nın “Gençler Masası” oyununa tüm BİLGİ’liler davetlidir. Oyun ücretsizdir.

“Gençler Masası”, bir düğünün klişe atmosferinde geçen, bir türlü büyüyememiş karakterlerin tam da bu gerçek ile yüzleşmesini konu alan bir komedidir. 

Oyun, kendilerine ayrılan, pistten uzaktaki ‘Gençler Masası’nda dört arkadaşın bir saat boyunca başından geçenlerin hikayesidir. Arzular, küçük emeller, kıskançlıklar, yanlış anlaşılmalar, yalanlar, eski aşklar, yeni fikirler…

Henri Bergson’un da dediği gibi ‘Tüm merasimler, ortaya çıkmaya fırsat kollayan bir gülünçlük barındırırlar.’ “Artık sıra sizde gençler” “Oynamıyorsun, ayıp oluyor” “Bizim masa pisti görmüyor” vb… Gençler, Bergson’un işaret ettiği bu gülünçlükleri oyunda masaya yatırırlar.

Henri Bergson’un “Gülme” isimli eserinden:
“ (…) [Tüm merasimler] ortaya çıkmaya fırsat kollayan bir gülünçlük barındırır[lar]. (…) Herhangi bir merasimin bize gülünç gelmesi için dikkatimizi onun törensel yönüne odaklamamız, filozofların söylediği gibi malzemeyi bir yana bırakıp sadece biçimi düşünmemiz yeterlidir.”

Kısa Özet:
Çalışma hayatına atılmış ama hala aynı evi paylaşan Arda ve Mithat, liseden yakın arkadaşları Eren’in düğünündedirler. Arda’nın eski sevgilisi Cansu ve Eren’in kuzeni Hilal de masalarını sık sık ziyaret ederler. Hayatları Eren’in başarılarının gölgesinde geçmiş bu iki arkadaş, düğün boyunca “hayata atılma, yuva kurma vb.” baskıları yoğun olarak hissederler. Oyun, bu baskılarla başa çıkmakta zorlanan gençleri konu alan bir komedidir.


Santral Kumpanya Hakkında:
Santral Kumpanya, genç kuşak tiyatrocular tarafından kurulmuş bir gruptur. “Kumpanya” ismiyle müsemma bir şekilde, uzun bir süre boyunca birlikte tiyatro yapmayı ve bu sayede sahne üzerinde daha uyumlu ve başarılı olmayı hedeflemektedir. Ekip, içinde geleneksel üslupların da yer aldığı farklı üslupları deneyerek, güncel içeriklerle, yeni kuşak bir komedi ekolü oluşturmayı hedeflemektedir. Yaptığı oyunlarla toplumun tüm kesimlerine hitap etmeyi, yaptığı işin gereği olarak görmektedir.
Çalışmalarına 2013 Ekim ayında başlamıştır. İstanbul Bilgi Üniversitesi Mezunlar Derneği’nin destekleriyle kurulmuştur.
@BilgiMezun