Finans Cafe Seminerleri: Finansta “Deep Learning” Uygulamaları

güncelleme: yayınlama:

Tarih: 5 Nisan 2017, Çarşamba 
Saat: 14.00-16.30
Yer: santralistanbul Kampüsü, Enerji Müzesi Seminer Salonu

Konuşmacılar: 
Doç. Dr. Cenktan Özyıldırım (İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası Finans Yüksek Lisans Programı öğretim üyesi)
Ali Alkan (InforA - İleri Analitik Teknolojiler Uzmanı)

Finans Cafe seminerleri, İstanbul Bilgi Üniversitesi Finansal Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenmektedir.

Deep Learning şüphesiz, makine öğrenmesi teknikleri içerisinde son dönemin en yeni ve performansı ile en öne çıkanları arasında yer almaktadır. Deep Learning’i diğer makina öğrenmesi tekniklerinden ayıran en önemli özelliklerinden biri de klasik yöntemler veri seti belli bir büyüklüğe ulaştıktan sonra verinin boyutlarını ne kadar artırırsanız artırın daha fazla öğrenmezken derin öğrenme algoritmaları öğrenmeye devam edebilmektedirler.

Finansal tahmin problemleri - menkul kıymetler tasarlama ve fiyatlandırma, portföy oluşturma ve risk yönetimi gibi konular - genellikle tam ekonomik bir modelde belirtilmesi zor veya imkansız olan karmaşık veri etkileşimlerine sahip büyük veri setlerini içerir. Bu problemlere deep learning algoritmaları uygulandığında, finanstaki standart metotlardan daha faydalı sonuçlar alınabildiği artan sayıda akademik çalışmada gösterilmektedir.

Özellikle, deep learning ile mevcut finansal ekonomi teorisine göre en azından şu anda görünmeyen etkileşimleri algılayabilir ve bunlardan yararlanarak başarımı yüksek modeller üretilebilmektedir.

Bu seminerimizde; finansal tahmin ve sınıflandırma problemleri için derin öğrenme modellerinin geliştirilmesi ve kullanımını açık kaynak kodlu KNIME Analitik Platformu üzerindeki görsel araçlarla uygulamalı olarak açıklamayı amaçlıyoruz.

Kayıt için tüm başvurular cefis@bilgi.edu.tr adresine yapılacaktır. Seminerlere katılım sınırlı sayıdadır.