Özgür Yazılım ve Linux Günleri 2017

güncelleme: yayınlama:

Tarih: 8-9 Nisan 2017
Yer: santralistanbul Kampüsü

Linux Kullanıcıları Derneği (LKD) tarafından her yıl düzenlenen Özgür Yazılım ve Linux Günleri, İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ile Özgür Yazılım Kulübü işbirliğinde gerçekleştirilecektir. Etkinlik, özgür yazılım dünyasının ortaya koyduğu teknolojik, kültürel ve felsefi bakış açılarının, uzman konuşmacılar tarafından katılımcılara anlatıldığı oturumlardan oluşacaktır.

34 sene önce başlayan Özgür Yazılım hareketi, yazılıma ve dolayısı ile kullanıcıya; özgürlüğünü sağlıyor olmak ile birlikte, sistemine uyarlamış olduğu pragmatik idealizm çerçevesinde bilgi işlem sektörünün her alanında olmazsa olmaz kabul edilmektedir. En kritik iş uygulamalarından en sıradan günlük uygulamalara kadar somut örnek ve alternatifler sunan bu hareket aynı zamanda yazılım ve programcının haklarını da korur.

Araştırma geliştirme çalışmalarını özgür platformlarda sürdüren dünya çapında üniversiteler ve devasa iş operasyonlarını başta GNU/Linux olmak üzere özgür yazılımlara emanet eden kurumlar göstermektedir ki özgür yazılımlar ticaretin ötesinde geleceğe yönelik öncü teknolojilerin de sağlam zemini teşkil etmektedir.

Özgür yazılım dünyası, ortaya koyduğu kısa vadeli teknolojik ve maddi avantajlara ek olarak çok önemli bir amaca daha hizmet eder: teknolojiyi, bilimi inceleyip, araştırıp anlamak ve çok daha iyisini geliştirmek isteyen zihinler için değeri para ile ölçülemeyecek bir fırsatlar ve kaynaklar havuzunu beslemek ve bireyleri üretkenliğe, paylaşımcılığa teşvik etmek.

Günümüzde çoğu kişi tarafından sorulan temel soru “özgür yazılımlara geçmeli miyiz?” sorusu değildir. Artık “hangi özgür yazılım kombinasyonlarını ne tür işlerde kullanabiliriz?”, “geliştirdiğimiz özgür yazılım için ne tür bir iş modelini hedeflemeliyiz?”, “hedeflediğimiz özgür yazılımlar için en iyi eğitimleri nasıl alabilir yahut verebiliriz?” gibi pratik sorular gündemdedir. Bilgi işlem dünyasının amacı artık düşük maliyetli, güvenilir, açık standartlarla uyumlu ve ticari dalgalanmalar ile krizlere dayanıklı sistemleri tasarlamak, bunları olabildiğince yaygınlaştırmaktır.

Bu amaca katkıda bulunmak için gerçekleştirilmekte olan etkinlikler 22. hali ile 16. yılını kutluyor.

 Detaylı bilgi ve etkinlik programı için: https://ozguryazilimgunleri.org.tr/2017/program.html

Görseller