Sergi: "Exodus-Déjà Vu"

güncelleme: yayınlama:

Tarihi 17 Kasım-1 Aralık 2017
Yer: santralistanbul Kampüsü, ÇSM-Giriş Katı

Panel: 17 Kasım 2017, Cuma / 14.00-17.00
Moderatör: Doç. Dr. Pınar Uyan Semerci (BİLGİ Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi; Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü)
Panelistler: Coşkun Aral (Basın Fotoğrafçısı), Roland Neveu (Fotoğrafçı), Suthep Kritsanavarin (Fotoğrafçı), Balca Arda (BİLGİ Uluslararası İlişkiler Bölümü  öğretim görevlisi)

"Exodus-Déjà Vu" panel ve sergisi, İstanbul Bilgi Üniversitesi Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından Visioncy işbirliğiyle düzenlenmektedir.

Dünya çapındaki mülteci krizine odaklanan Exodus-Déjà Vu Sergisi, mültecilerin tehlikeli yolculuklarını yakından takip eden ve fotoğraflayan foto muhabir ve fotoğrafçıların çalışmalarını ortaya koymaktadır. Sergi, savaşı ve kaçan insanları belgelerle göstermekte ve farklı dilleri konuşan, farklı hayatları yaşayan fakat aynı “insan hakları”na sahip kişiler arasında bağlantı kurarak bu konuya ilişkin fikir birliği sağlamaktadır. 

"Exodus-Déjà Vu" sergisine eşlik edecek panelde Pınar Uyan Semerci’nin kolaylaştırıcılığında Coşkun Aral, Roland Neveu, Suthep Kritsanavarin ve Balca Arda yer alacaktır.


Panelistler hakkında:

Coşkun Aral basın fotoğrafçılığı mesleğine 1974 yılında Günaydın ve Gün gazetelerinde başladı. Bunu izleyen yıllarda SIPA Ajansı’nın Türkiye muhabirliğini üstlendi. Türk basınında da Türk Haberler Ajansı, Milliyet, Hürriyet gazeteleriyle bağımsız olarak çalıştı. 1980’den beri dünyanın çeşitli bölgelerinde meydana gelen savaşları ve mülteci krizlerini görüntüledi.

Roland Neveu kariyerine 1970’lerin başında Vietnam Savaşı karşıtı gösterileri görüntüleyerek başladı. Neveu, 1975’te Punom Penh’in Kızıl Khmerler’e düşüşüne tanıklık eden az sayıdaki Batılı foto muhabirinden biri oldu. 20 yıl boyunca Time ve Newsweek gibi önemli dergiler için dünyanın farklı sıcak bölgelerinde çalıştı. Foto muhabiri olarak uluslararası başarısı onun sinema endüstrisine de girişini sağladı. Oliver Stone, Brian de Palma, Ridley Scott gibi ünlü yönetmenlerin filmlerinin fotoğraflarını çekmektedir.

Suthep Kritsanavarin yaklaşık yirmi yıldır Güneydoğu Asya’nın çevresel, sosyal ve insani konularını kaydeden bir foto muhabirdir. Çalışmalarını bir foto muhabirin toplumun ve kültürün dürüst bir gözlemcisi olması gerektiğine dair inancına dayandırır, Kritsanavarin’e göre bir foto muhabir hem yerel hem de küresel düzeyde sosyal değişime katkıda bulunmalıdır. Suthep Kritsanavarin 2009 yılından beri Rohingyalar’ın hikayesini izlemektedir. Onların Burma ve Bangladeş’ten Tayland, Malezya, Endonezya ve hatta Avustrulya’ya uzanan zorlu yolculuklarını görüntülemiştir. 

Balca Arda doktora çalışmalarını Kanada’da York Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü’nde tamamladı. “The Sublime in Contemporary Art and Politics: The post-9/11 Art of the Middle Eastern Diaspora in North America” (“Kuzey Amerika’daki Ortadoğu Diasporasının 11 Eylül Sonrası Sanat Çalışmaları”) başlıklı doktora tezi; sanat kuramı ve etnografik yöntemlerden yararlanarak diaspora çalışmaları, kimlik politikası ve temsiliyet ilişkilerine dair eleştirel tartışmalar yürütmektedir. Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi lisans eğitimi sırasında bilimkurgu, sinema ve eleştiri dergisi “Davetsiz Misafir”i kurmuştur. 2008-2010 yılları arasında Borusan Artcenter’da görsel sanatçı olarak yer alan Balca Arda’nın son dönem sanat çalışmaları Toronto Cedar Ridge Galeri ve İstanbul Galeri MCRD’de sergilenmiştir. Arda, çeşitli üniversitelerde yarı zamanlı olarak dersler vermektedir.

Pınar Uyan Semerci, İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi ve Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi müdürüdür. Siyaset Bilimi alanında doktora derecesini Boğaziçi Üniversitesi’nden aldı. Çalışma alanları siyaset felsefesi, ekonomi politik, sosyal politika ve metodolojinin kesişme noktalarında yer alan Uyan Semerci, evrensellik, küresel adalet, insani gelişim, yapabilirlik yaklaşımı, yoksulluk, göç, kolektif kimlik oluşumu ve çocuğun iyi olma hali konularında çalışmaktadır. Özellikle yoksulluk, yapabilirlikler, iyi olma hali ve vatandaşlık alanlarında yayınları ve yürüttüğü çeşitli araştırma projeleri bulunmaktadır. 

Etkinlik dili İngilizcedir.

İletişim: rc.mig@bilgi.edu.tr

Daha fazla bilgi için: http://www.exodus-dejavu.com