güncelleme: yayınlama:

BİLGİ Endüstri Ürünleri Tasarımı öğrenci projeleri Beyoğlu sergisi

BİLGİ Endüstri Ürünleri Tasarımı öğrenci projeleri Beyoğlu sergisi

Sergi tarihleri: 12 Haziran-12 Ağustos 2018

Üniversitemiz Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü’nün ID202-302 kodlu “Endüstri Ürünleri Tasarımı Stüdyo Dersi/Studio-Sustain Şişhane” kapsamında öğrenciler dönem boyunca hazırladıkları tasarım projelerini Beyoğlu’nda İstiklal Caddesi üzerinde yer alan üç kurum için geliştirdiler: Yapı Kredi Kültür Sanat Binası, Beyoğlu Sineması ve Suriye Pasajı’nda bulunan SUPA/Manzara İstanbul.

Öğrenciler, tasarım projelerini aynı zamanda Şişhane ve Galata’da bulunan toplam 11 zanaat atölyesinde, bu atölyelerin ustalarıyla beraber geliştirip ürettiler. Öğrencilerin zanaat atölyeleri ile geliştirdikleri bu ürünler 'Objects of Şişhane' adlı bir marka ve koleksiyon altında toplandı.

Serginin lansmanı 12 Haziran 2018'de üç mekanda yapıldı.

“Objects of Şişhane” markası Şişhane, Galata ve komşu bölgelerde yer alan zanaat üretimini ve görünürlüğünü desteklemeyi ve sürdürülebilirliğini sağlamak için kurulmuş, farklı aktörlerden meydana gelen bir kolektiftir. Bölgeyi tasarım ve eğitim ile desteklemeyi amaçlayan kolektifin ana partneri İstanbul Bilgi Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü ve bölgede yer alan zanaat atölyeleridir. Bu partnerler, her yıl değişecek olan Beyoğlu’nun farklı kültürel mekanları için ürünler tasarlayarak bölgedeki zanaat atölyelerinin kapasitesini değerlendirir, var olan zanaat ağını güçlendirerek devamlılığını sağlamayı amaçlar. Zanaat ağını Beyoğlu bölgesindeki kültürel enstitülerle ilişkilendirerek, tüm bölgenin ekonomik, kültürel ve sosyal ilişkilerini güçlendirmeyi hedefleyen kolektif ve marka, “Made in Şişhane” projesinin 10 yılı aşkın bilgi birikiminin devamı olarak kurgulanmıştır.

Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü’nde 2013 yılından beri uygulanan “Ürün Tasarımında Çıraklık” projesinin bir devamı olan marka, zanaat ve tasarım eğitimi iş birliği olanaklarını keşfederek İstanbul’un yerel zanaat mahalleleri ve akademi arasındaki boşluğu doldurmayı amaçlar. Tasarım öğrencilerinin ve zanaatkarların birlikte çalışacağı ortak bir alan yaratarak, zanaat kültürünü akademiye dahil eder ve zanaat mahallelerinin sürdürülebilirliğine katkı sağlar. Stüdyo kapsamında usta-çırak geleneğinin eğitim yaklaşımı tasarım eğitimine entegre edilmektedir. Bu bağlamda, "çırak’’ konumunda olan öğrenciler atölyeler ve üretim ağının günlük çalışma ortamının parçası olmaktadırlar. Tasarım stüdyosunun sınırları üniversite kampüsünden şehre taşınarak genişletilmektedir. 2018 Bahar döneminde yürütülen stüdyo; metal, ahşap, tabela, aydınlatma ve müzik aleti atölyelerinin yanı sıra ham malzeme ve yarı mamul satıcıları ile zengin bir zanaat ağına ev sahipliği yapan Şişhane ve Galata bölgelerinde çalışmıştır.

Bu markanın gelecek dönemlerde de sürekliliğini hedefleyen BİLGİ Endüstri Ürünleri Tasarımı ve VCDLab öğrencileri, markanın İstanbul’daki zanaat atölyeleri ve kültür kurumları ile gelecekte işbirliği yapılacak başka kurumların da dahil edileceği bir kolektif olarak geliştirilmesini planlıyor. “Objects of Şişhane” markasının branding çalışması için BİLGİ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü ile Görsel İletişim Tasarımı Programı akademisyenleri ve öğrencileri ortak bir çalışma yürüttü. VCDLab dersi kapsamında, dersin öğretim elemanı ve bazı öğrencileri “Objects of Şişhane” için görsel dil, logo, websitesi ve diğer basılı ve dijital işlerin tasarımı üzerine çalıştılar.

POROJEYE KATILANLAR

Stüdyo Yürütücüleri: 
Aslı Kıyak İngin, Ayşenaz Toker, Simge Hough

Beyoğlundaki Mekanlar: 
Yapı Kredi Kültür Sanat, Beyoğlu Sineması, SUPA

Grafik Tasarım:
İstanbul Bilgi Üniversitesi, VCDLab

2. Sınıf Öğrencileri:
Ali Sarp Aktan
Atakan Uzun
Can Bartu Çelik
Derin Gürgün
Didem Erdem
Evren Dövenci
Eylül Tulçalı
İdil Beliz Saraç
İrem İlayda Çeçen
İsmail Deniz
Maria Kadıoğlu
Öykü Develi
Petek Doğa Dayıoğlu
Türkan Yaprak Kaynar
Zümra Yağmur Çetinler

3. Sınıf Öğrencileri
Alara Altınören
Alp Özkuvancı
Ayça Kılıç
Başak Ceylan
Büşra Küçük
Deniz Gizem Gökçe
Deniz Yıldırım
Hande Akın
Kaan Öründü
Polen Kenziman
Uzay Gökçek

Zanaat Atölyeleri:
11 Yasa Oyma
12 10 Numara Kostüm
Çakır Aydınlatma
Efsane Aydınlatma
Emin Perküsyon
Erkanlar Sıvama
Galata Aydınlatma
Harunlar Mekanik
Tur Reklam
Uğurlu Neon
Yıldız Abajur
Zen Seramik


Görseller