Tetsuro Fukuhara ile Atölye:" Akışkan Objeler: Hareket-Beden-Mekan-Objeler"

güncelleme: yayınlama:

Fluid-Objects: Movement-Body-Space-Objects

Tokyo Space Dance Projesi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Studio-Sustain işbirliğiyle gerçekleştirilecek olan Fluid Objects/Akışkan Objeler etkinliğine ilgilenen tüm BİLGİ'liler davetlidir.

5 gün sürecek olan etkinlikte; Tetsuro Fukuhara ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Stüdio Sustain Proje Dersi öğrencileriyle hareket, beden, dans, mekan, uzam, bedeni
çevreleyen, bedenin uyumlandığı objeler, olası yeni tasarımlar ve space dance/uzam dansı, space tube/uzam tüpü ve bunların çıkış noktası olan butoh üzerinde durulacak ve araştırılacaktır.

Açılış ve kapanış etkinlikleri katılıma açık ve ücretsizdir.

Tarih: 5-9 Ekim 2018
Yer: santralistanbul Kampüsü

PROGRAM:
5 Ekim 2018, Cuma / Mimarlık Fakültesi-Kazandibi
18.00 Açılış
18.30 Tetsuro Fukuhara’nın Solo Performansı ‘Flower Secret’
19.15 Sunum ve Söyleşi

9 Ekim 2018, Salı / Mimarlık Fakültesi-KD4 Giriş
18.00 Açılış
18.30 Sunumlar
19.00 Sergi ve Performanslar

AKIŞKAN OBJELER: HAREKET-BEDEN-MEKAN-OBJELER 
FLUID OBJECTS: MOVEMENT-BODY-SPACE-OBJECTS

Butoh, 'içeriden bir adım' olarak tanımlanan, 1960'lı yıllarda Japonya'da ortaya çıkmış bir dans formudur. İkinci nesil Butoh sanatçılarından Tetsuro Fukuhara 'Doğaçlama Butoh' stilinde kendisini yetiştirmiştir ve daha sonra 'Sözsüz Bilgi’yi toplumsallaştırmak üzere, 'Dans+Mimari+Bilgi+Tasarım' işbirliği ile Butoh'yu temel alan Space Dance/Uzam Dansı’nı yaratmıştır.
Butoh temelli Space Dance, bulunduğu uzam ile ilişki içindeki bedeni ve çevresine odaklanan 'Dans & Tasarım'ın özel adıdır. Tetsuro Fukuhara, Space Dance'ı 1994 yılında kendisi için bir dönüm noktası olan Shusaku Arakawa ve AfforDance terosi ile tanışmasının ardından 2001 yılında oluşturmuştur. Space Dance'ın özü, 'İnsan hafızasının ötesi nasıl kazanılabilir?' ve 'İnsan ötesi için yeni bir beden tasarlamak adına sözsüz bilgi nasıl ifade edilebilir?' sorularıdır.

Space Dance'da beden bulunduğu uzam ve sunulan farklı bir uzam olarak Space Tube farkındalığı ile deneyimlenir. Space Dance ve Space Tube ile beden için yeni bir uzam, üretim ekseni ve ifade biçimi yaratabilmek amaçlanmaktadır. Bu yüzdendir ki dans olarak tanımlanmasının yanı sıra beden ile ilişkilenebilecek yeni tasarımlara, yaratıcı alanlar oluşturabilmeye ilham verebilecek bir süreç olarak da ele alınmaktadır. Butoh’a yeni bir form getirmiş, mimari ve teknoloji etkileşimli bir boyut kazandırmış olan Fukuhara bu çerçevede dünyanın çeşitli bölgelerinden dansçılar, tasarımcılar, mimarlar, bilim insanları
ve eğitimciler ile çalışmalar yürütmektedir.

Sanatçı Ekim ayında İstanbul’da olacak ve 5 Ekim 2018 Cuma akşamı ve 9 Ekim 2018 Salı akşamı İstanbul Bilgi Üniversitesi santralistanbul Kampüsü’nde tasarımcılar, mimarlar, dansçılar ve bedenin hareket dili ile, bedenin farklı uzamlar ile ilişkilenme süreçleri ile ve bunun mekan ve obje tasarımına yansımaları ile teorikte ya da pratikte ilgilenen herkes ile bir araya gelebilmeyi, paylaşımda bulunabilmeyi ummaktadır. Bu kapsamda 2 buluşma planlanmıştır:
Açılış etkinliği olarak kurgulanmış olan 5 Ekim Cuma günü Fukuhara’nın solo performansı Flower Secret’dan bir kesit sunulacaktır ve ardından Butoh, Space Dance ve Tokyo Space Dance projesi 2018-2020 kapsamında yürütülmekte olan çalışmalar üzerine ve Dance&Design projesi kapsamında 5 gün boyunca İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde yürütülecek olan çalışmalar hakkında bir sunu ve söyleşi düzenlenecektir.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü öğrencileri ile yürütülecek olan atölye çıktıları ise 9 Ekim Salı günü paylaşılacaktır. Programda bu sunulara eş zamanlı olarak Fukuhara’nın fotoğraf sergisi, atölye üretimlerini baz alan performanslar ve Space Tube/Uzam Tüpü’nün deneyimlenmesi yer almaktadır.

Bilgi için:
Mine Söyler: mine.soyler@gmail.com
Tetsuro Fukuhara: jv4t-fkhr@asahi-net.or.jp
Aslı Kıyak İngin: aslikiyak@celikdizayn
Simge Hough: simging@gmail.com

Görseller