Kültürel Miras ve Toplumun Katılımı

İstanbul Bilgi Üniversitesi, Newcastle Üniversitesi ve Bursa Uludağ Üniversitesi ortaklığında 2016-2018 arasında yürütülen “İstanbul’un Dünya Miras Alanlarını Çoklu Perspektiften Yorumlamak: İstanbul Kara Surları Örneği” başlıklı araştırma projesinin kapanış etkinliğidir.

TÜBİTAK Katip Çelebi – AHRC Newton Araştırma Fonu tarafından desteklenen bu araştırma projesinde, özellikle kentsel sit alanlarındaki kültürel miras varlıklarına ilişkin yorumlama süreçlerine toplumun katılımının nasıl sağlanabileceği düşünüldü. Son yıllarda, kültürel miras değerlerini toplumla birlikte ele almak, mirasa ilişkin anlatı ve yorumları çoğullaştırmak amacıyla özellikle müzeler tarafından, çeşitli katılımcı yorumlama ve sunum çalışmaları gerçekleştirilmekte. “Birlikte üretim” olarak adlandırılan bu tür çalışmaların bir örneği bu projede hayata geçirildi. İstanbul Kara Surları boyunca ve etrafında yaşayan mahalle sakinleri ile oturdukları alanlar proje ekibiyle birlikte gezilerek, onların gözünden ve geçmişe ilişkin anlatılarından İstanbul’un Kara Surları’nın miras değerinin bir çok anlatılmamış katmanı ortaya çıkarıldı. Anlatıları belgeselciler, fotoğrafçılar, tasarımcı ve sanatçılarla ve projeye alandan katılan mahalle sakinleri ile birlikte kamu ile dijital mecralar üzerinden paylaşılacak şekilde formatlandı.

Etkinlik programı ve ayrıntılı bilgi için tıklayın.

Tarih: 19 Aralık 2018
Saat: 13.30-19.30
Yer: Koç Üniversitesi ANAMED (İstiklal Caddesi No: 181 Merkez Han Beyoğlu)

Görseller