Tarih Konuşmaları: "Kuzeydoğu Anadolu’da Süt Hayvancılığı"

"Yerel Peynir Üretim Gelenekleri ve Bilimsel Bilgiye Tarihsel Bir Bakış"

Tarih Konuşmaları İstanbul Bilgi Üniversitesi Tarih Bölümü tarafından düzenlenmektedir.

Konuşmacı: Fatih Tatari

Tarih: 11 Mart 2019
Saat: 17.00-19:00
Yer: santralistanbul Kampüsü, Seyfi Arkan binası-Z05

Bu konuşma Kars ve Ardahan şehirlerindeki mandıracılık ve peynir üretiminin tarihini konu alacaktır. "Kars Kaşarı’nın Coğrafi İşaretlemesi ve Boğatepe Gravyeri Presidium"u gibi sertifikalar, yerli peynir üretiminde geleneksel teknikleri ve bunların süt hayvancılığı ile ilişkilerini korumayı hedef alır. Aynı zamanda, bu belirli bölge içerisinde süt üreticileri, mandıra sahipleri, bilim insanları ve devlet görevlileri arasında bir işbirliğini de gerektirir. Halen devam etmekte olan etnografik bir araştırmanın ışığında, bu konuşma Kuzeydoğu Anadolu’daki süt hayvancılığındaki tarihi ve kültürel değişimlere değinecek ve günümüz ekonomik pazarında “yerel peynir” üretimi deneyimlerine yer verecektir.

Fatih Tatari:
Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü lisans ve Sosyoloji Bölümü yüksek lisans mezunu olan Fatih Tatari, İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nde araştırma görevlisi olarak çalışmıştır. Doktora çalışmalarına halen Kaliforniya Üniversitesi, Davis, Antropoloji Bölümü’nde devam etmektedir.

Görseller