güncelleme: yayınlama:

Tarih Konuşmaları: “Kadın Olmanın Günahı” Nezihe Muhiddin ve Türk Kadın Birliği (1924-1935)

Tarih Konuşmaları: “Kadın Olmanın Günahı” Nezihe Muhiddin ve Türk Kadın Birliği (1924-1935)

Tarih: 16 Mart 2020

Saat: 15:00-17:00

Yer:  santralistanbul  Kampüsü, Enerji Müzesi, Seminer Odası

 

“Kadın Olmanın Günahı” önyargılarla, yerleşik değerlerle, otoriteyle savaşan, cesur bir feminist kadının hikayesini anlatıyor. Unutulan, yok sayılan, tarih kitaplarında adı dahi hiç anılmayan bir kadını Nezihe Muhiddin’i ve onun mücadelesini yeniden günışığına çıkarıyor. Nezihe Muhiddin, 19 yaşında feminist makaleler yazmaya başladı, Cumhuriyet tarihinin ilk ve tek kadın partisini kurdu, kadınların seçme ve seçilme hakkı için mücadele etti. Bu yüzden tehditler aldı, dışlandı, hakkında davalar açıldı. Terk edildi, unutuldu ve yapayalnız hayata veda etti. Uzun metraj belgesel film,  hüzünlü bir sonla biten feminist bir kadının hikayesini anlatırken Osmanlı dönemi ve Cumhuriyet’in kurulduğu yıllarda kadınların zorlu eşitlik mücadelesine de ışık tutuyor. Bunu yaparken Nezihe Muhiddin’in izinden giden Türkiyeli feminist ve aktivistlerin, tarihçilerin, sosyologların tanıklığına başvuruyor.

 

Ümran Safter, Yönetmen

Kastamonu’da doğdu. A.Ü DTCF Arap Dili ve Edebiyatı bölümünde okudu. Televizyon haberciliğine 1998 yılında CNN Türk Kanalında başladı. Sırasıyla Kanal 7, TRT Türk ve Al Jazeera kanallarında muhabirlik ve editörlük yaptı. 2003 yılında Irak işgalini yerinde izledi. Pek çok yerli ve yabancı devlet adamıyla röportajlar yaptı. Guantanamo, Kerkük, Evanjelikler ve Bosna konulu tv belgeselleri yaptı. Ara Güler’in hayatını ve fotoğrafçılığını anlatan The Eye of Istanbul adlı belgesel filmin yapımcısı oldu. Belgesel film Selanik, Washington DC, SEE fest, Sydney, Truedoc, Louisville, İran Uluslararası Belgesel film Festivali gibi pek çok festivalin resmi seçkisine girmeyi başardı. Film, Washington’daki festivalde tüm kategoriler içinde en iyi film ödülünü kazandı. 2017 yılında Sevan Bıçakçı’nın hayatını anlattığı İstanbul’u Mücevhere Sığdıran Usta filminin yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlendi. Film DCIFF, Londra Uluslararası Film Festivali, Madrid Uluslararası Film Festival’nin resmi seçkisine girdi.  Çeşitli kategorilerde ödüllere aday oldu. Film, TRT Belgesel Ödüllerinde en iyi film ödülünü kazandı. Boston Türk Festivalinde de izleyici ödülünün sahibi oldu. 2018 yılında da Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonun hikayesini anlatan Saraydan Bakmak/Through Ottoman Eyes filminin yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlendi. 2018 yılında Nezihe Muhiddin ile ilgili Kadın Olmanın Günahı isimli uzun metraj belgesel filmi yaptı. Film Sofia Menar Film Festivali, İstanbul İf Uluslararası Film Festivali, Ankara Uluslararası Film Festivali ve Uçam Süpürge Kadın Filmleri Festivali’nin resmi seçkisine girdi. Film ayrıca Adana Altın Koza Film Festivali’nde gösterildi. 2019 yılında tekneleri Kos Adası açıklarında batan 5 mültecinin 4 yıla yayılan hikayesini anlatan Umudun Kanatlarında isimli belgesel filmi yaptı. Hali hazırda  Cazın Sultanları isimli belgesel film üzerinde çalışıyor.

 

Yaprak Zihnioğlu

Boğaziçi Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünde Yüksek Lisans Yaptı. Nezihe Muhiddin üzerine yazdığı yüksek lisans tezi, 2003’te Kadınsız İnkılap: Nezihe Muhiddin, Kadınlar Halk Fırkası, Kadın Birliğiismiyle yayımlandı. Pazartesi ve Tarih ve Toplum dergilerinde yazıları yayımlandı. Modern Türkiye’de Çağdaş Düşünce8-9-10 ciltlerinde makaleleri vardır. Nezihe Muhiddin (2006, 4 cilt) ve Şükufe Nihal külliyatları (2008, 5 cilt) yayına hazırlamıştır. Encylopedia of Islam (Brill) için “Kadınlar Halk Fırkası ve Nezihe Muhiddin” ve “Latife Bekir Çeyrekbaşı” maddelerini yazmaktadır. Aynı zamanda Hatice Aynur ve Ali Emre Özyıldırım ile birlikte hazırladığı Osmanlı Lisanı Güncel İmla Kılavuzu 2020 Eylül’ünde basılacaktır.