güncelleme: yayınlama:

Tarih Konuşmaları: Tarihçilerden Başka Bir Hikâye

Tarih Konuşmaları: Tarihçilerden Başka Bir Hikâye

arihçilerden Başka Bir Hikâye  aynı kuşaktan 14 genç tarihçinin arşiv belgesi, gazete kupürü, günlük, mektup gibi tarihsel bir malzemeden ya da metinden yola çıkarak kurguladığı öykülerden oluşuyor.

19. yüzyılın ikinci yarısında Osmanlı ve 20. yüzyılın ilk yarısında Cumhuriyet toplumunun sıradan insanlarını, yaşamlarını ve olaylarını merkeze alan öykülerin bir araya getirildiği kitap, tarih ile edebiyat ilişkisini yeniden sorgularken bu ilişkinin hem tarihyazımı hem de edebiyat açısından ilginç örneklerini sunuyor.

Tarih : 11 Mart 2020

Saat : 16:00 – 18:00

Yer : santralistanbul Kampüsü, Seyfi Arkan Binası, 107

Konuşmacılar:

Ebru Aykut, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Sosyoloji

Fatih Artvinli, Acıbadem Üniversitesi, Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik

Ebru Aykut

Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden lisans, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden yüksek lisans derecesini aldıktan sonra, Boğaziçi Üniversitesi Atatürk Enstitüsü'nde "Alternative Claims on Justice and Law: Rural Arson and Poison Murder in the 19th Century Ottoman Empire" başlıklı teziyle doktorasını tamamladı. Geç Osmanlı taşrasında suç, ceza ve adalet arama pratiklerinin sosyal-hukuki tarihi, tıp ve beden tarihi, toplumsal cinsiyet tarihi alanlarında çalışmalarını sürdürüyor. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nde öğretim üyesidir.

Fatih Artvinli 

Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı'nda öğretim üyesidir. Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden mezun olduktan sonra Yıldız Teknik Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü'nde yüksek lisans, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü'nde ise doktorasını tamamladı. Öğrenim hayatı boyunca sağlık memuru olarak çalıştı. Doktora sonrası araştırmalarını Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Boston Children's Hospital'da yaptı. Fatih Artvinli'nin History of Psychiatry, History of Neurosciences, Osmanlı Bilimi Araştırmaları gibi dergilerde yayımlanan makalelerinin yanı sıra, yayımlanmış iki kitabı bulunmaktadır: Seraba Harcanmış Bir Ömür: Osman Bölükbaşı (Kitap Yayınevi, 2007) Delilik, Siyaset ve Toplum: Toptaşı Bimarhanesi (Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi, 2013).