İmgeler Üzerinden Biçimlendirilen Gerçeklik

Konuşmacı:  Michael Young

Mimarlık Fakültesi, birinci sınıfların Temel Tasarım Stüdyosu dersi kapsamında, 2020-2021 Güz Dönemi açılış konuşması için Michael Young’ı konuk ediyor. Michael Young, “İmgeler Üzerinden Biçimlendirilen Gerçeklik” başlıklı bir konuşma yapacak.

Tarih: 23 Ekim 2020, Cuma
Saat: 17.00

Konuşma, çevrimiçi olarak Zoom’da gerçekleşecektir. Saati geldiğinde bağlantı linki* ile oturuma katılabilirsiniz. Etkinliğe katılım 300 kişi ile sınırlıdır.

*Sunum dili İngilizcedir; simultane çeviri yapılmayacaktır.

Konuşma hakkında: “İmgeler Üzerinden Biçimlendirilen Gerçeklik”

Yeni teknolojiler, geleneğe meydan okur ve mimarlık disiplinin sınırlarını yeniden çizerken mimari temsildeki değişimler de sıklıkla medyanın bu baş döndürücü hızdaki modernizasyonuna atfedilir. Bu pozisyon alma, hesaplamayı paradigmatik bir devrim olarak kabul eden birçok güncel söylemde yer alır. Ancak durum, o kadar basit değildir ve (pekâlâ) tam tersi yönde de gerçekleşebilir: Yerleşik uygulamalar, geçmiş eğilimleri farklı araçlar ve ortamlarla sürdürürken yeni medya teknolojilerini de disipliner pratikleri yönünde evcilleştirirler. Bu söylem, bilgisayarı sadece daha hızlı, daha kesin ve daha verimli olabilecek ancak özünde daha önceki araçlar ve tekniklerden farklı olmayan bir araç olarak tanımlayan yaklaşımlarda işler.

Her iki tartışmada da ima edilen şey, teknolojinin tarafsızlığıdır ve birincil endişe, onu nasıl doğru şekilde kullanacağını öğrenmektir. Ancak teknoloji asla tarafsız değildir. Teknoloji, insan, makine, ideoloji ve gelenekler arasında sürekli değişen bir asemblajın, biraradalığın sonucudur. Mimari temsilde dönüşüm sadece yeni araçların ve tekniklerin ortaya çıkmasıyla değil, aynı zamanda yerleşik uygulamalar değersizleştiğinde ve onlara yeniden bir değer biçildiğinde de gerçekleşir. Yine mimarlığın ürettiği imgeler sadece disipliner bir uzmanlığı tanımlamak için kullanılmıyor; yapılı çevrenin nasıl görüneceği, nasıl yorumlanacağı ve kimin değerlerinin ayrıcalıklı olacağı konusunda da temel bir rol oynuyor. Bunlar, disiplinin, yarattığı imgeleri nasıl anladığı ve kullandığı ve bunun da insan ve çevre arasındaki ilişkileri nasıl değiştirdiği hakkındaki söylemsel sorulardır. Çünkü aracılıklar, arabuluculuklar "dünyaların biçimlendirilmesine" katılır. Kritik olan şey, dijital medyayı yok etmek, parçalara ayırmak ya da çözmek değil, gerçekliğin arka planını giderek daha fazla oluşturan ilişkileri nasıl düzenlediklerini, ilişkilendirdiklerini ve ayrıştırdıklarını anlamaktır. Ve bu en temelde estetik bir meseledir.

Michael Young Hakkında:

Mimar ve akademisyen. Michael Young, New York’ta Young & Ayata tasarım stüdyosunun kurucu-ortaklarından biridir. “The Estranged Object: Realism in Art and Architecture” isimli manifestosu, the Graham Foundation desteği ile 2015 yılı Bahar’ında yayınlandı. Young, Yale, Princeton, Columbia, Syracuse, Pratt ve Innsbruck üniversitelerinde tasarım stüdyoları yürüttü, seminerler verdi. Uygulama ve öğretimin yanısıra geometri, temsil ve estetiğin kesişimi üzerine araştırmalar yapıyor ve yazılar yazıyor. Mimarlık lisans derecesini, Cal Poly San Luis Obispo’dan, yüksek lisans derecesini (March II) Princeton Üniversitesi’nden aldı. Daha detaylı özgeçmiş için tıklayın.

Join Zoom Meeting

Meeting ID: 897 7318 3679

One tap mobile

+13462487799,,89773183679# US (Houston)