BİLGİ Mimarlık Bölümü öğrencisi Zeynep İğmen’in “Zaman Barınağı” tasarımı KulturRegion Festivali’nde sergilendi

güncelleme: yayınlama:

BİLGİ Mimarlık Bölümü 4. sınıf öğrencisi Zeynep İğmen, Londra merkezli Architectural Association ve ABK Stuttgart işbirliğinde Stuttgart’ta düzenlenen yaz okulunda ana teması güneş ile ilgili farkındalık geliştirmek olan bir haftalık bir çalıştaya katıldı. İğmen, dünyanın dört bir yanından mimarlık öğrencilerinin katıldığı yaz okulunda “Zaman Barınağı” olarak adlandırdığı bir açık hava enstalasyonu tasarladı. “Zaman Barınağı”, 1-16 Ekim 2022 tarihleri arasında düzenlenen KulturRegion Festivali’ne seçilerek Ostfildern’de sergilendi.

“Zaman Barınağı” enstalasyonu ilhamını klasik çubuk formlu güneş saatinden değil, üzerindeki sayıların şerit şeklinde çalıştığı şerit güneş saatlerinden alıyor. Güneş ile ilgili bir farkındalık geliştirme ve karşılaşma mekanları oluşturma amacıyla tasarlanan enstalasyon, altında  etkileşim alanı yaratan bir çatıya dönüşerek sığınak işlevi görüyor.

Tasarım, kullanıcılara güneşle olan bağlarını; biyolojik saat, günlük rutin ve dünyayla kurulan ilişki yönünden hatırlatmak için bir arayüz olarak kurgulandı. Enstalasyon üzerindeki sayıların yerleri hassas ölçüm ve simülasyonlarla belirlendi. Enstalasyon zaman olarak Ekim ayının ve lokasyon olarak Ostfildern, Almanya’nın güneş verileriyle çalışıyor. Saat, güneşin konumuna göre enstalasyonun merkezindeki mobilyaya düşen gölgeden okunabiliyor. Enstalasyon, atık malzemelerin ileri dönüştürülmesiyle geri dönüşüme uygun olarak tasarlandı.

Görseller