Öğrencimiz Nil Yağmur İlba’nın Dr. Öğr. Üyesi Doruk Şen danışmanlığında yürüttüğü “Görsel Sanat Eserlerinin Müzayede Fiyatlarının Makine Öğrenmesi Yöntemleri Kullanılarak Tahmin Edilmesi” başlıklı projesine TÜBİTAK desteği

güncelleme: yayınlama:

TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı 2022 yılı 1. dönem başvuru sonuçlarına göre Endüstri Mühendisliği Bölümü ve Veri Bilimi ve Optimizasyon Araştırma Grubu (dsOpt) öğrencisi Nil Yağmur İlba’nın Dr. Öğr. Üyesi Doruk Şen danışmanlığında yürütmekte olduğu “Görsel Sanat Eserlerinin Müzayede Fiyatlarının Makine Öğrenmesi Yöntemleri Kullanılarak Tahmin Edilmesi” başlıklı projesi destek almaya hak kazandı.

 

Projede açık kaynaklardan yararlanılarak sanat eserlerine ve sanatçılara ait bilgilerin elde edilmesi ile veri setleri oluşturulacak. Elde edilecek olan verilere gözetimli makine öğrenmesi algoritmaları uygulanarak müzayede fiyatının tahmin edilmesi amaçlanıyor. Geliştirilecek olan bu tahmin modeli ile Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları kapsamında sektörde yatırımcı çeşitliliğinin ve şeffaflığın artırılmasına destek sağlanması hedefleniyor.