BİLGİ Mimarlık Bölümü mezunları Berivan Güzel ve Evrim Tombul’un ‘Other Space’ adlı bitirme projelerine Archiprix Türkiye 2022 Eş Mansiyon Ödülü

güncelleme: yayınlama:

BİLGİ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü 2022 mezunları Berivan Güzel ve Evrim Tombul’un Kutay Karabağ ve Emre Çetinel yürütücülüğünde tamamladıkları ‘Other Space’ adlı bitirme projeleri, Archiprix Türkiye 2022 ödüllerinde eş mansiyon ödülüne layık görüldü.

Archiprix Türkiye 2022’de jüri 188 başvurudan 12 projeyi ödüle layık buldu. Jüri, şartname gereği verilen 3 ödül ve 3 mansiyona ek olarak, 5 projeye “teşvik ödülü”, bir projeye de “jüri özel ödülü” verdi.

Other Space'de, Kadıköy kıyı hattı bir geçiş yeri olarak yeniden düşünülerek birleştiren ve bağlayıcı bir eşik olarak kurgulandı. Bu amaçla projede bölgeye yeni bir katman olarak yer altı kütüphanesi önerisinde bulunuldu.

Projede kütüphanenin sessiz, duyumsal ve zamansız mekânsal algısı, kıyı şeridinin yoğun akışı ve Kadıköy'ün kaotik atmosferinin zıtlığı ile bir arada tasarlandı. Kütüphanenin bu tasarımda “zamanların sonsuz bir şekilde biriktiği bir heteretopya”ya dönüşmesi hedeflendi.  

Belirli prensipler doğrultusunda tasarlanan bu projede kıyı hattında insan ve su arasındaki ilişkiyi kesmeye yönelik büyük bir yapılaşmadan kaçınıldı. Yeni bir deneyime olanak tanıyan birleştirici bir mekân oluşturulurken müze gibi farklı mekanlar da konsepte dâhil edildi.

Alt ve üst arasındaki farklılaşmalar, bulundukları alanın işlevine göre şekillenirken yükselme-alçalma, daralma-genişleme, ışık-gölge, açık-kapalı, düz-eğri gibi mekânsal değişimler ile ziyaretçilerin deneyiminin zenginleştirilmesi hedeflendi. Projede yapının ana omurgası olarak tasarlanan duvar ile üst katmanda alana özgü hafıza mekânları oluşturuldu.

 Archiprix Türkiye hakkında detaylı bilgiye buradan, 2022 sonuçlarına ise buradan erişilebilir. 

 

Görseller