Dr. Öğr. Üyesi Reyhan Selin Uysal Afacan’ın yürütücü olduğu “Enzimatik Yöntemler ile Gıdalarda Akrilamid Azaltımı” projesine TÜBİTAK desteği

güncelleme: yayınlama:

BİLGİ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Reyhan Selin Uysal Afacan’ın yürütücü olduğu “Enzimatik Yöntemler ile Gıdalarda Akrilamid Azaltımı: Rekombinant L-Asparajinaz Enziminin Üretimi ve Gıda Üzerinde Uygulaması” adlı proje, TÜBİTAK 3501 - Kariyer Geliştirme Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı. 

Proje kapsamında, gıdalarda ısıl işlem sırasında oluşan ve toksik etki gösteren akrilamidin (ısıl işlem kontaminantı) enzimatik yöntemlerle azaltılmasına yönelik bir çalışma gerçekleştirilecek. Araştırmada, mikrobiyal kaynaklı L-asparaginaz enziminin rekombinant DNA teknolojisi kullanılarak üretimi hedefleniyor. Proje kapsamında rekombinant enzim teknoloji ile üretilecek L-ASNaz'ın model bir gıda sistemi üzerinde uygulaması incelenecek. Böylece hem biyoteknolojik enzim üretiminin sanayiye uygulanabilirliği değerlendirilecek hem de gıda güvenliği açısından sağladığı katkı ortaya konacak.

Projede, danışman olarak Gebze Teknik Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü’nden Prof. Dr. Barış Binay ve Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Haşim Kelebek görev alacak.